Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

10 leuke films die zich afspelen in de ruimte

Leuke ruimtefilms

Aan ruimtefilms denk je al gauw aan Star Wars, Star Trek of superheldenfilms. Buiten deze franchises zijn er echter nog veel meer ruimtefilms om te ontdekken. In de afgelopen decennia zijn er heel wat goede en slechte ruimtefilms uitgebracht.

Hieronder hebben we alle ruimtefilms op volgorde gezet van goede naar slechte beoordelingen volgens IMDb. Uitgesloten van deze lijst zijn de Star Wars-, Star Trek– en animatiefilms, maar ook de klassieker 2001: A Space Odyssey (1968) en films waarin buitenaardse wezens naar aarde komen zoals District 9 (2009) of Arrival (2016).

Interstellar (2014) – 8,7

Onze tijd op aarde lijkt voorbij, dus begint een groep ontdekkingsreizigers aan de belangrijkste missie uit de geschiedenis van de mens. Ze gaan op zoek naar een plek in de ruimte waar de mensheid kan voortbestaan.

The Martian (2015) – 8,0

Tijdens een bemande missie naar Mars, is astronaut Mark Watney (Matt Damon) vermoedelijk dood na een hevige storm en achtergelaten door zijn bemanning. Maar Mark heeft het overleefd, vindt zichzelf gestrand en alleen op de vijandige planeet. Hij probeert een manier te vinden om een signaal te geven naar de aarde, dat hij nog leeft. Op een afstand van miljoenen kilometers werkt een team van NASA-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van ‘De Marsman’ en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden.

Moon (2009) – 7,8

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) woont al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan en door een defecte satelliet heeft hij amper contact met zijn familie. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot (Kevin Spacey). Zijn dienst zit er bijna op, en de eenzaamheid drijft hem steeds meer tot wanhoop. Als hij buiten het station een zwaar ongeluk krijgt, blijkt hij toch niet zo alleen te zijn op de maan als hij had gedacht.

Gravity (2013) – 7,7

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljant medisch ingenieur die samen met veteraan astronaut Matt Kowalsky (George Clooney) op haar eerste shuttle missie gaat. Maar tijdens een routine controle, slaat het noodlot toe. De shuttle is vernietigd en Stone en Kowalsky blijven volledig alleen achter. Vastgebonden aan niets anders dan elkaar tollen zij verder de ruimte in. Door de oorverdovende stilte realiseren zij zich dat ze ieder contact met de aarde zijn verloren en daarbij de enige kans om gered te worden. Terwijl de angst in paniek overgaat, neemt elke hap naar lucht het beetje zuurstof weg dat nog over is.

Apollo 13 (1995) – 7,7

Op een afstand van 205.000 mijl van de aarde, gevangen in een zwaar beschadigd ruimteschip, vechten de astronauten Jim Lovell (Tom Hanks), Fred Haise (Bill Paxton) en Jack Swigert (Kevin Bacon) een wanhopige strijd om te overleven. Ondertussen stellen astronaut Ken Mattingly (Gary Sinise), vluchtleider Gene Kranz (Ed Harris) en alle overige leden van het vluchtleidercentrum alles in het werk – hoe onreglementair dan ook – om de bemanning heelhuids terug te brengen.

First Man (2018) – 7,3

Deze film vertelt het boeiende verhaal van de NASA-missie die als doel had mannen naar de maan te sturen, met de nadruk op astronaut Neil Armstrong (Ryan Gosling) en de periode van 1961 tot en met 1969. Deze indringende persoonlijke vertelling is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika er wel niet voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

Passengers (2016) – 7,0

Op een reis door de ruimte op weg naar een nieuwe woonplaats worden twee passagiers 90 jaar te vroeg uit hun kunstmatige slaap gewekt. Terwijl Jim (Chris Pratt) en Aurora (Jennifer Lawrence) wennen aan het vooruitzicht om de rest van hun levens aan boord van het ruimteschip door te brengen, beginnen ze voor elkaar te vallen. Totdat ze ontdekken dat het schip in groot gevaar is.

Life (2017) – 6,6

Zes bemanningsleden van een internationaal ruimtestation staan op het punt om één van de belangrijkste ontdekkingen uit de geschiedenis van de mensheid te doen. Ze kunnen als eerste aantonen dat er buitenaards leven is op Mars. Als de bemanningsleden hun onderzoek starten en hun methodes onbedoelde gevolgen krijgen, blijkt deze buitenaardse levensvorm intelligenter dan verwacht.

Ad Astra (2019) – 6,5

Astronaut Roy McBride (Brad Pitt) reist naar het uiterste randje van het zonnestelsel om zijn vermiste vader te vinden en onthult een mysterie dat de overleving van onze planeet bedreigt. Zijn reis zal geheimen ontdekken die de aard van het menselijk bestaan en onze plaats in de kosmos uitdagen.

Stowaway (2021) – 5,7

Een driekoppige bemanning op een missie naar Mars moet een onmogelijke beslissing nemen wanneer een verstekeling iedereen aan boord in levensgevaar brengt.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen