Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Alle haaienfilms op een rijtje

Haaienfilms

In de afgelopen veertig jaar zijn er behoorlijk wat haaienfilms uitgekomen. De bekendste haaienfilm is Jaws van Steven Spielberg, gevolgd door Deep Blue Sea met Saffron Burrows en Samuel L. Jackson in de hoofdrol. Op het succes wilde de studios voortborduren en volgde er sequels, wat helaas resulteerde in grote flops en slechte beoordelingen. Ook andere haaienfilms kunnen niet tippen aan deze successen.

Hieronder hebben we alle haaienfilms op volgorde gezet van goede naar slechte beoordelingen volgens IMDb. Uitgesloten van deze lijst zijn de Sharknado– en animatiefilms.

Jaws (1975) – 8,1

Het strand van een klein toeristisch vakantie-eiland wordt geterroriseerd door een enorme mensen etende witte haai. De burgermeester wil niets aan de grote klok hangen dus neemt politiechef Martin Brody (Roy Scheider) het heft in eigen handen.

The Shallows (2016) – 6,3

Nancy (Blake Lively) wordt aangevallen door een haai wanneer ze in haar eentje aan het surfen is in een verlaten baai. Ze vast komt te zitten op een kleine rots, minder dan 200 meter verwijderd van het strand. Langzaam wordt het vloed en stijgt het water.

The Reef (2010) – 5,8

De film gaat over een groep vrienden die kapseizen tijdens het zeilen naar Indonesië en worden achtervolgd door een grote witte haai terwijl ze proberen te zwemmen naar een nabijgelegen eiland.

Open Water (2013) – 5,8

Susan (Blanchard Ryan) en Daniel (Daniel Travis) gaan op vakantie naar de Bahama’s maar het is snel afgelopen met de pret als ze na hun duiktrip per ongeluk midden op de oceaan worden achtergelaten. Ze raken in paniek en beseffen nog niet dat er haaien op de loer liggen.

Deep Blue Sea (1999) – 5,9

Een onderzoeksteam ontdekt dat een eiwit in genetisch vergrote haaienhersenen als medicijn kan dienen tegen alzheimer. De haaien blijken nu echter ook slimmer te worden en zijn niet zo gelukkig met het feit dat ze opgesloten zitten.

Jaws 2 (1978) – 5,8

Vier jaar naar de vorige haaienaanvallen, wordt Amity opnieuw geteisterd door mysterieuze ongevallen en verdwijningen. Politiechef Martin Brody vreest dat er nog een haai rondzwemt.

Something in the Water – 5,7

Vijf vriendinnen komen samen op een Caribisch eiland voor de bruiloft van één van hen. Voorafgaand aan het feest maken ze een idyllisch boottochtje, maar dan wordt één van hen bij het zwemmen plotseling ernstig gebeten. De vrouwen moeten zo snel mogelijk terug, maar het noodlot slaat pas echt toe wanneer hun boot op een rots kapot slaat en begint te zinken. Wat begon als een fantastische ‘girlstrip’ verandert in een strijd op leven en dood wanneer ze midden op zee te water raken … buiten zicht van alles en iedereen, zonder enig bereik en overgeleverd aan een stel bloeddorstige haaien.

The Meg (2018) – 5,6

Terwijl eerder werd gedacht dat de megalodon was uitgestorven, valt dit enorme wezen een onderzeeër aan, waardoor de onderzeeër en de bemanning vast komen te zitten op de bodem van de Stille Oceaan. Nu de tijd dringt, rekruteert een visionaire oceanograaf reddingsduiker Jonas Taylor (Jason Statham) om de bemanning van de onderzeeër te redden. Hierbij wordt Taylor met een onvoorstelbare dreiging geconfronteerd: een 22 meter lange prehistorische haai.

47 Meters Down (2017) – 5,6

De zussen Kate (Claire Holt) en Lisa (Mandy Moore) zijn klaar voor een onvergetelijke vakantie in Mexico. De gelegenheid om in een kooi grote witte haaien te bekijken dient zich aan, maar gaat fout wanneer de kabels van de kooi afbreken en ze snel naar de bodem van de oceaan belanden. Ze moeten een plan bedenken om terug bij de boot te komen.

Under Paris (2024) – 5,3

Als een enorme haai in de Seine opduikt, moet een rouwende wetenschapper haar tragische verleden onder ogen zien en Parijs voor een internationaal bloedbad behoeden.

Bait (2012) – 5,2

Een overval op een supermarkt aan de Australische kust had niet slechter gepland kunnen worden. Net wanneer de dief zijn wapen trekt, wordt het stadje overspoeld door een mega tsunami. Doodsbang ontvluchten de overlevenden het water, op zoek naar een veilige plek in de winkel. De overvaller, de gevaarlijke elektriciteitskabels en de verdrinkingsdood zijn wel het laatste van hun zorgen, want met het zeewater zijn ook grote witte haaien meegekomen.

Open Water 2: Adrift (2006) – 5,2

Als een groep vrienden de ladder van hun boot niet laat zakken, stranden ze in de omringende wateren en moeten ze vechten om te overleven.

Meg 2: The Trench (2023) – 5,0

Jonas Taylor (Jason Statham) en Jiuming Zhang (Jing Wu) nemen een duik in onbekende wateren als zij als leiders van een onverschrokken onderzoeksteam de diepten van de oceaan verkennen. Het loopt volledig uit de hand wanneer hun expeditie in gevaar wordt gebracht door een meedogenloos mijnbouwbedrijf, waarbij zelfs hun levens op het spel komen te staan. In een meeslepende race tegen de klok wordt van onze helden het uiterste gevergd als ze het moeten opnemen tegen kolossale Megs en nietsontziende milieucriminelen.

47 Meters Down: Uncaged (2019) – 5,0

Vier meiden besluiten te duiken naar een verzonken Maya-stad. Als ze rondzwemmen tussen de ruïnes, verandert hun onderwateravontuur in een nachtmerrie. Ze blijken zich in het territorium te begeven van mensenhaaien.

Deep Blue Sea 3 (2020) – 4,7

Dr. Emma Collins (Tania Raymonde) en haar team brengen hun derde zomer door op het eiland Little Happy. Daar bestuderen ze het effect van klimaatverandering op de grote witte haaien, die elk jaar naar de nabijgelegen kraamkamer komen om te bevallen.

Shark Bait (2022) – 4,4

Een groep vrienden steelt een paar jetski’s waarmee ze de zee in gaan. Dit resulteert in een gruwelijke botsing. Ze worstelen om weer aan wal te komen met hun zwaargewonde vriend. De haaien liggen op de loer, klaar om aan te vallen.

Dark Tide (2018) – 4,3

Duikinstructrice Kate Mathieson (Halle Berry) wordt tijdens een duik aangevallen door een witte haai en verliest daarbij een mede-duiker. Een jaar later belandt ze opnieuw tussen de haaien als ze een rijke zakenman op zoek naar avontuur begeleidt.

The Reef: Stalked (2022) – 4,2

Na de moord op haar zus zoeken Nic (Teressa Liane), haar jongere zus en twee vrienden troost tijdens een kajakavontuur op een eiland in de Stille Oceaan. Uren na de reis worden de vrouwen achtervolgd door een haai en moeten ze samenwerken, hun angsten onder ogen zien en elkaar redden.

Open Water 3: Cage Dive (2017) – 4,2

Drie vrienden die een auditie filmen voor een extreme reality-tv-show, zijn gestrand in water vol haaien, waardoor hun opname verandert in een bloederig dagboek. Hebben ze wat ze nodig hebben om op het open water te overleven?

Great White (2021) – 4,1

Wat een vlucht vol plezier had moeten zijn verandert in een regelrechte nachtmerrie als ze crashen in de oceaan. Met z’n vijven moeten ze in een kleine rubberboot overleven terwijl mens-etende haaien hongerig langs zwemmen.

Shark Night (2011) – 4,0

Zeven studenten vieren hun vakantie op een prachtig eiland. Ze genieten van elkaar, de zon en het water. Wanneer een van de vrienden aangevallen wordt door een haai, verandert hun vakantie in een ware nachtmerrie.

Jaws: The Revenge (1983) – 3,7

Een ingenieur en een bioloog nemen het op tegen een witte haai in zeedierenpark ‘Seaworld’. De witte haai is op zoek naar haar jong en jaagt de toeristen de stuipen op het lijf door onophoudelijke aanvallen op de onderwatertunnels.

The Black Demon (2023) – 3,7

Paul (Josh Lucas) werkt in de olie-industrie en neemt zijn familie mee naar zijn best presterende booreiland. Daar merken ze dat het stadje uitgestorven is, omdat de stedelingen geloven dat het booreiland een enorme haai heeft laten ontwaken.

Deep Blue Sea 2 (2018) – 3,4

Dr. Misty Calhoun (Danielle Savre) wordt gevraagd mee te werken aan een topgeheim experiment. Tijdens het experiment worden haaien genetisch gemanipuleerd in een laboratorium onder water. Aan het hoofd staat Carl Durant (Michael Beach), een miljardair die zijn vermogen verdiend heeft met medicijnen.

Shark Waters (2022) – 3,1

Grote witte haaien vallen een visserscharter aan en rammen een gat in de scheepsromp. Met de kustlijn mijlenver weg, worden degenen aan boord gedwongen om voor hun leven te vechten voordat ze verdrinken of levend worden opgegeten.

Maneater (2022) – 3,1

Een groep vrienden gaat op vakantie naar een paradijselijk eiland op de Bahama’s voor een weekend vol zon en avontuur. Na een ongeluk raken ze echter gestrand en worden ze achtervolgd door een grote, meedogenloze witte haai. Hun enige kans om levend uit de situatie te komen is het afmaken van de haai voordat hij hen doodt. De vrienden krijgen hulp van Harlan (Trace Adkins), een visser die na de dood van zijn dochter een rekening te vereffenen heeft met het woeste dier.

The Requin (2022) – 2,6

Kyle (James Tupper) en Jaelyn (Alicia Silverstone) genieten van hun romantische vakantie in Vietnam, wanneer het noodlot toeslaat. Door een tropische storm wordt hun villa verwoest en komen ze op zee terecht. Hier moeten ze zowel omgaan met de storm als met een groep haaien.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen