Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Alle ‘Insidious’-films kijk je in deze volgorde

Insidious-films kijkvolgorde

Insidious begon als een horrorfilm met een klein budget, met Patrick Wilson en Rose Byrne in de hoofdrol. Verrassend genoeg viel het in de smaak bij het publiek én critici, waardoor het een succes werd in 2011. Het was de start van een franchise en in 2023 verscheen de vijfde film uit de reeks.

Regisseur James Wan die verantwoordelijk is voor The Conjuring en The Conjuring 2, keert net als hoofdrolspeler Patrick Wilson terug voor een nieuwe horror franchise. Deze reeks bestaat onder tussen uit vier delen en die hebben we net als bij The Conjuring-films op volgorde gezet. Er zijn twee manieren om de Insidious-films te kijken, namelijk op volgorde van release of in chronologische volgorde. De Conjuring– en Insidious-films zijn niet met elkaar verbonden.

Optie 1 – Op volgorde van releasedatum

Dit is de volgorde wanneer de films zijn uitgekomen.

  • Insidious (2010)
  • Insidious: Chapter 2 (2013)
  • Insidious: Chapter 3 (2015)
  • Insidious: The Last Key (2018)
  • Insidious: The Red Door (2023)

Optie 2 – De ‘Insidious’-tijdslijn

Dit is de chronologische volgorde om de films te kijken, waarin de gebeurtenissen op logische wijze elkaar opvolgen.

  • Insidious: Chapter 3 (2000)
  • Insidious: The Last Key (1953-1960, 2000)
  • Insidious (2010)
  • Insidious: Chapter 2 (1986, 2010)
  • Insidious: The Red Door (2020)

***** Let op! Mogelijke spoilers *****

Insidious: Chapter 3

Chronologisch gezien is dit het eerste hoofdstuk in de reeks. Het verhaal draait om Quinn Brenner (Stefanie Scott), een tiener die wanhopig in contact probeert te komen met haar overleden moeder. In plaats daarvan, trekt ze de kwaadaardige entiteit, The Man Who Can’t Breathe aan. Hij wilt haar maar al te graag naar de plek van de doden krijgen, wat beter bekend staat als The Further.

Quinn’s vader (Dermot Mulroney) roept de hulp in van een helderziende, genaamd Elise Rainier (Lin Shaye). Ze is met pensioen en weigert de Brenners te helpen, omdat ze niet meer terug naar The Further wilt gaan. Elise is ervan overtuigt dat ze opnieuw opgejaagd zal worden door The Bride In Black, een sadistische oude vrouw, gekleed in zwart. Zij probeert Elise te vermoorden, omdat ze eerder de connectie met het jongetje Josh Lambert had verbroken. 

Na enige aarzeling besluit Elise alsnog het tienermeisje te helpen en ontmoet ze het duo Specs (Leigh Whannell) en Tucker (Angus Sampson) die haar vader heeft ingehuurd. Ze betreedt opnieuw The Further en vecht tegen The Bride In Black, waardoor ze Quinn’s ziel weet terug te krijgen. Wanneer de zaak is opgelost, besluit Elise haar werk voor te zetten met haar nieuwe assistenten; Specs en Tucker.

In de laatste scène krijgt Elise een bezoekje van de Lipstick-Face Demon.

Insidious: The Last Key

Insidious: The Last Key is het vervolg op Chapter 3, waarin we teruggaan naar 1953. In dit jaar zien we Elise’s jeugd (Ava Kolker) en haar gewelddadige vader. Ze weet haar vader (Josh Stewart) bang te maken, door te vertellen dat ze geesten kunt zien. Als straf wordt ze opgesloten in de kelder. Dan wordt Elise verleidt om de kwaadaardige geest, KeyFace (Javier Botet) in de wereld vrij te laten. De demon vermoord haar moeder (Tessa Ferrer) en er ontstaat een kloof tussen Elise en haar vader. In haar tienerjaren besluit Elise (Hana Hayes) van hem te vluchten en laat haar broer Christian (Thomas Robie) achter.

Nadat Elise de familie Brenner heeft geholpen en samen met Specs (Leigh Whannell) en Tucker (Angus Sampson) het bedrijf Spectral Sightings is begonnen, vraagt Ted Garza (Kirk Acevedo) om hulp. Ted is verhuisd naar het ouderlijk huis van Elise en beweert dat een boze geest hem achtervolgt. Elise reist af naar haar geboorteplaats en komt in contact met haar vervreemde broer Christian (Bruce Davison) en zijn twee dochters Melissa (Spencer Locke) en Imogen (Caitlin Gerard).

Na wat onderzoek blijkt Ted Garza een seriemoordenaar te zijn en slechts een marionet voor KeyFace. De demon die ooit Elise’s vader had bezeten, waardoor hij jarenlang een seriemoordenaar was. Zodra Melissa’s geest gevangen wordt door KeyFace, probeert Elise The Further in te gaan, maar wordt overmeestert door KeyFace. Gelukkig beschikt Imogen over dezelfde krachten als haar tante en weet haar te redden. Uiteindelijk slaagt Elise erin, met hulp van Imogen en de geesten van Elise’s ouders, om KeyFace uit te drijven en Melissa te redden. Tijdens de zoektocht naar KeyFace, opent Elise per ongeluk een deur tussen The Further en het huis van de familie Lambert, waardoor de gebeurtenissen uit de eerste film worden opgezet. De familie Rainier wordt weer herenigt en sluit Elise vrede met haar broer.

Insidious

Insidious is de eerste film uit de franchise, maar het derde hoofdstuk uit de reeks. Het verhaal speelt zich enkele jaren na The Last Key af en draait om Josh (Patrick Wilson), Renai (Rose Byrne) en hun drie kinderen, die verhuizen naar een vrijstaande villa.

Dan gebeuren er onverklaarbare gebeurtenissen in het huis en raakt de oudste zoon Dalton (Ty Simpkins) in coma. Als de familie Lambert opnieuw verhuist, om de enge gebeurtenissen achter hun te laten, blijken de verstoringen te zijn mee verhuisd. Dan schakelt Josh’s moeder Lorraine (Barbara Hershey), de hulp in van Elise Rainier (Lin Shaye), Specs (Leigh Whannell) en Tucker (Angus Sampson). Wat blijkt; hun huis is niet bezeten, maar hun zoon Dalton.

Elise onthult dat Dalton in zijn slaap naar het geestenrijk kan reizen. Zijn geest is daar gevangen genomen door de machtige demon, de Lipstick-Face Demon. Gelukkig blijkt Josh hetzelfde vermogen te hebben en reist naar The Further. Hij weet zijn zoon terug te krijgen en ontmoet The Bride In Black (Tom Fitzpatrick). Uiteindelijk worden Dalton en Josh wakker in hun lichaam en de familie Lambert wordt herenigt. Elise merkt dat er iets mis is met Josh en wanneer ze een foto van hem maakt, realiseert ze zich dat Josh bezeten is door The Bride In Black. Elise wordt gewurgd door “Josh” en Renai ontdekt het lichaam.

Insidious: Chapter 2

In dit vervolg gaan we eerst terug naar 1986, bij huize Lambert. De jonge Lorraine (Jocelin Donahue) heeft de hulp ingeschakeld van Carl (Hank Harris) en Elise Rainier (Lindsay Seim), omdat de jonge Josh (Garrett Ryan) achtervolgt wordt door een kwaadaardige verschijning, genaamd The Bride In Black (Tom Fitzpatrick). Ze komen erachter dat Josh een unieke gave heeft; als hij slaapt, kan hij reizen naar The Further, een plek die niet voor de levenden is bedoeld.

Eenmaal terug in 2010, zit Josh’s geest nog steeds gevangen in The Further, waardoor The Bride In Black zijn lichaam en leven heeft overgenomen. Zodra Josh’s moeder (Barbara Hershey) en Renai (Rose Byrne) vreemde dingen opmerken in het huis, schakelen ze hulp in van Specs (Leigh Whannell), Tucker (Angus Sampson) en Carl (Steve Coulter). Ze gaan op onderzoek uit en bekijken een videoband waarop een volwassen Josh (Patrick Wilson) achter zijn jongere zelf staat. 

De groep weet contact te leggen met Elise’s geest (Lin Shaye), die de seriemoordenaar Parker Crane aanwijst. Hij verkleedt zich als vrouw – gekleed in een zwarte jurk, oftewel The Bride In Black die jonge vrouwen vermoord. Vanuit The Further slaagt Josh erin om met zijn jongere zelf te communiceren, die hen erop wijst waar Parker’s geest leeft. Ze komen erachter dat Parker’s moeder (Danielle Bisutti) hem aandrong om te moorden. Zij blijkt The Woman In White te zijn, die Elise al jaren achtervolgt. Elise slaagt erin om haar te verslaan en Parker’s geest verdwijnt. Uiteindelijk zijn de Lamberts weer herenigt in de echte wereld.

Insidious: The Red Door

The Red Door speelt zich 10 jaar later af dan de eerste twee films.

Om voorgoed van hun demonen af te komen moeten Josh en de inmiddels studerende Dalton dieper dan ooit The Further in. Daar worden ze geconfronteerd met het duistere verleden van hun familie en een reeks nieuwe, nog ergere verschrikkingen die achter de rode deur schuilen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen