Search
Close this search box.
Search

In deze volgorde kijk je de ‘The Conjurning’-films

The Conjuring kijkvolgorde

Eén van de grootste horror franchises ontstond in 2013 met de verschijning van The Conjuring onder regie van James Wann. Wann haalde zijn inspiratie uit dossiers van de paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. De film werd een wereldwijd succes, kreeg een enorme fanbase én won zeventien filmprijzen, waaronder de Saturn Award en de Empire Award voor “Beste horrorfilm van het jaar”.

Naast een vervolg, kwamen er ook diverse spin-offs uit waaronder de prequels Annabelle en The Nun. In totaal zijn er nu zeven films verschenen in het Conjuring-universum en dit jaar verschijnt The Nun 2.

Er zijn twee manieren om de Conjuring-films te kijken, namelijk in chronologische volgorde of op volgorde wanneer de films zijn verschenen.

Optie 1 – ‘The Conjuring’-tijdlijn

Dit is de chronologische volgorde om de films te kijken.

 • Annabelle: Creation (1943, 1955)
 • The Nun (1952, 1971)
 • The Nun 2 (1956)
 • Annabelle (1967)
 • The Conjuring (1968, 1971)
 • Annabelle Comes Home (1968, 1969)
 • The Curse of La Llorona (1973)
 • The Conjuring 2 (1976, 1977)
 • The Conjuring: The Devil Made Me Do It (1980, 1981)

Optie 2 – Op volgorde van release

Dit is de volgorde wanneer de films zijn uitgekomen.

 • The Conjuring (2013)
 • Annabelle (2014)
 • The Conjuring 2 (2016)
 • Annabelle: Creation (2017)
 • The Nun (2018)
 • The Curse of La Llorona (2019)
 • Annabelle Comes Home (2019)
 • The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)
 • The Nun 2 (2023)
 • The Conjuring: Last Rites (2024?)

Wat is de beste volgorde om alle ‘Conjuring’- en ‘Annabelle’-films te kijken?

Onze voorkeur gaat uit naar optie 1, omdat de gebeurtenissen in de films elkaar dan op logische wijze opvolgen. Hieronder hebben we een breakdown gemaakt van alle films uit het Conjuring-universum en op chronologische volgorde (zie optie 1) gezet.

***** Let op! Mogelijke spoilers *****

Annabelle: Creation

Annabelle: Creation is een prequel op Annabelle en The Conjuring, en zien we hoe de Annabelle-pop gemaakt wordt door poppenmaker Samuel Mullins (Anthony LaPaglia). In 1943 komt de zevenjarige dochter Annabelle/ Bee (Samara Lee) van Samuel en zijn vrouw Esther (Miranda Otto) om het leven bij een auto ongeluk.

In 1955 stellen de Mullins hun huis open voor een groep weeskinderen en hun verzorgster Sister Charlotte (Stephanie Sigman). Wanneer Janice (Talitha Eliana Bateman), een van de weeskinderen een kamer binnensluipt en een onschuldige pop tevoorschijn haalt, wordt ze bezeten. Sister Charlotte weet Janice op te sluiten, maar die weet te ontsnappen, en komt terecht in een weeshuis in Santa Monica. Ze wordt geadopteerd door Pete (Brian Howe) en Sharon Higgins (Kerry O’Malley) en noemt zichzelf Annabelle.

In de post-credits zien we een teaser voor The Nun in 1952.

The Nun

De non werd in The Conjuring 2 geïntroduceerd als de verborgen demonische entiteit waar Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) het tegen op moesten nemen.

In de spin-off The Nun gaan we terug naar 1952, naar het Cârta klooster in Roemenië. De katholieke priester Father Burke (Demián Bichir) en Sister Irene (Taissa Farmiga) doen onderzoek naar de zelfmoord van een non, en worden bijgestaan door Maurice Therialt (Jonas Bloquet) met de bijnaam Frenchie. Zij krijgen te maken met de demonische entiteit Valak (Bonnie Aarons), die ze terug naar de hel weten te verbannen. Valak krijgt het voor elkaar om op bovennatuurlijke manier via Frenchie mee te liften uit de stad.

Aan het einde van de film zien we een scène uit 1971 bij een college die Ed en Lorraine Warren geven. Hierin wordt onthuld dat Frenchie eigenlijk Maurice Theriault is. Hij is de persoon waarop exorcisme werd uitgevoerd in The Conjuring.

The Nun 2

The Nun 2 speelt zich af in 1956, in Frankrijk.

1956 – Frankrijk. Een priester wordt vermoord. Een kwaad verspreidt zich. Het vervolg volgt Zuster Irene als ze opnieuw oog in oog komt te staan met Valak, de demonische non.

Annabelle

Annabelle is de eerste spin-off van The Conjuring en het is 1967 als het echtpaar John (Ward Horton) en Mia Form (Annabelle Wallis) uit Santa Monica hun eerste kindje verwachten. Mia spaart antieke poppen en John geeft haar als cadeau een antieke porseleinen pop. Diezelfde avond worden de buren Pete en Sharon Higgins vermoord door hun eigen (adoptie)dochter Annabelle en haar vriend die ze kent van een sekte. Samen weten ze het huis van John en Mia binnen te dringen, waarop haar vriend wordt uitgeschakeld door de politie en Annabelle sterft met de Annabelle-pop in haar armen.

The Conjuring

The Conjuring is de film waar het allemaal mee begon en zien we de introductie van de pop Annabelle. De Annabelle-zaak uit 1968, is de eerste zaak waarin Ed en Lorraine Warren worden voorgesteld aan het grote publiek als demonologen en paranormaal onderzoekers.

In 1971 verhuist de familie Perron naar een boerderij in Harrisville die te maken krijgen met paranormale gebeurtenissen. Moeder Carolyn (Lili Taylor) schakelt de hulp in van de Warrens en weten de kwaadaardige entiteit Bathsheba Sherman (Joseph Bishara) uit te drijven.

Annabelle Comes Home

Annabelle Comes Home is de derde film uit de Annabelle-reeks en zien we Ed en Lorraine Warren in 1968 werken aan de Annabelle-zaak. Ze nemen de pop mee naar huis en wordt eerst gezegend door pastoor Gordon (Steve Coulter), voordat ze opgesloten wordt achter gewijd glas, in een afgesloten artefacten kamer in het huis.

Een jaar later zien we dat de Warrens weg moeten en dat dochter Judy (Mckenna Grace) achterblijft met de oppas Mary Ellen (Madison Iseman). Mary Ellen heeft haar vriendin Daniela (Katie Sarife) uitgenodigd en komt vreselijk in de problemen als ze de afgesloten kamer met artefacten opent. Ze kijkt en raakt allerlei objecten aan van onderzochte zaken, die behekst of vervloekt kunnen zijn. Als Annabelle weet te ontsnappen, wekt ze ook alle kwade geesten en demonen in de kamer. Het wordt een nacht vol paranormale gebeurtenissen, maar weten uiteindelijk Annabelle en alle duistere entiteiten te stoppen.

The Curse of La Llorona

The Curse of La Llorona maakt óók onderdeel uit van het Conjuring-universum, maar zonder de Warrens, demonen of bezeten objecten.

De film speelt zich af in 1973 en volgen we weduwe Anna-Tate-Garcia (Linda Cardellini) met haar twee kinderen Chris (Roman Christou) en Samantha (Jaynee-Lynne Kinchen). Als maatschappelijk werker komt ze in aanraking met een moeder die haar kinderen uit angst heeft opgesloten voor La Llorona (Marisol Ramirez). La Llorona is een Mexicaanse folklore, ook wel “The Weeping Woman” genoemd die haar kinderen in een rivier verdronk, nadat ze haar man betrapte met een ander. Daarna beroofde ze zichzelf van het leven. Haar geest heeft het nu gemunt op de kinderen van Anna om hen te verdrinken. Anna roept de hulp in van Father Perez (Tony Amendola), die eerder Mia en John Form heeft geholpen bij de pop Annabelle.

The Conjuring 2

In 1976 onderzoeken Ed en Lorraine Warren het Amityville-huis van de familie Lutz en krijgt Lorraine een visioen van een demonische non en de dood van Ed – die ze vijf eerder kreeg tijdens de duiveluitdrijving van Frenchie.

Een jaar later vertrekken de Warrens naar Engeland voor hun volgende zaak, die bekend staat als de Enfield Hauntings. De familie Hodgson wordt geteisterd door een duistere entiteit die het gemunt heeft op hun dochter Janet (Madison Wolfe), en staat haar broertje Billy (Benjamin Haigh) oog in oog met The Crooked Man (Javier Botet). Eerst wordt gedacht dat de geest van oud bewoner Bill Wilkins (Bob Adrian) de oorzaak is van de paranormale gebeurtenissen, maar later blijkt het de demonische non Valak te zijn, die de geest van Wilkins aanstuurt. De non kennen we uit The Nun en uit een eerdere visioen van Lorraine. Deze entiteit blijkt zo sterk te zijn, dat het de visioenen en helderziendheid van Lorraine weet te blokkeren. Uiteindelijk weet ze Valak terug te sturen naar de hel en wordt het leven van Janet gered.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

The Conjuring 3 verschijnt op 10 juni 2021 en wordt een hele andere film dan de eerste twee delen. Dit keer geen huizen waarin rondvliegend meubilair te zien is, maar een gruwelijk verhaal over moord en demonische bezetenheid.

Het speelt zich af in 1980 en 1981 en draait om een moordverdachte die in de rechtbank beweert dat hij bezeten was door een demon tijdens zijn misdaden.

Zijn ‘The Conjuring’- en ‘Insidious’-films met elkaar verbonden?

The Conjuring en Insidious-films zijn niet met elkaar verbonden. De enige verbintenis die er is, is dat James Wan de eerste twee Conjuring-films en Insidious-films heeft geregisseerd. Patrick Wilson speelt de hoofdrol in de eerste twee Insidious-films en de drie The Conjuring-films.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen