BAFTA’s, Oscars, Golden Globes… wat is het verschil?

BAFTA, Oscar en Emmy beeld

Het begin van het nieuwe jaar, betekent ook nieuwe prijsuitreikingen in de televisie- en filmwereld. Vorige week won Joaquin Phoenix een Golden Globe Award voor zijn acteerprestatie in de dramafilm Joker. De nominaties voor de Oscars zijn ook bekend gemaakt en volgende maand worden de awards uitgereikt tijdens de BAFTA’s.

Wat is het verschil tussen al deze uitreikingen, én welk beeldje is het meeste waardevol voor een acteur, schrijver of regisseur?

Golden Globes – januari

Golden Globes

De Golden Globes worden georganiseerd door 93 leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), en worden al sinds 1944 uitgereikt, de Globes voor televisie sinds 1956. De prijs is ter herkenning van uitmuntendheid in film en televisie, in zowel binnen- en buitenland. Het is niet alleen de start van het awardseizoen, maar voorspelt ook de nominaties voor de Academy Awards (de Oscars) in februari.

De Golden Globes vinden jaarlijks plaats in januari.

Critics’ Choice Awards – januari

Critics' Choice Awards

De Critics ‘Choice Awards bestaat sinds 1995 en wordt jaarlijks uitgereikt door de Broadcast Film Critics Association. Zij eren de beste prestaties op het gebied van cinema. Ook vertegenwoordigen ze de stemmen van meer dan 300 televisie-, radio- en online critici.

De Critics’ Choice Awards vinden jaarlijks plaats in januari.

BAFTA Awards – februari

BAFTA Awards

De British Academy of Film and Television Arts (BAFTA’s), zijn de belangrijkste filmprijzen van Engeland en worden sinds 1948 uitgereikt. De BAFTA-Awards eert de beste films van binnen- én buitenland.

De BAFTA’s vinden jaarlijks plaats in februari, net voor de uitreiking van de Oscars.

Oscars – februari

Oscars

De Oscars (officieel de Academy Awards), zijn dé belangrijkste filmprijzen in Amerika. De eerste editie werd gehouden in 1929 en wordt georganiseerd door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences. Bij de Oscars draait het om bijzondere prestaties binnen de filmwereld en kan een acteur, schrijver en/ of regisseur kans maken op het prestigieuze gouden beeldje.

De Oscars vinden jaarlijks plaats in februari.

Emmy Awards – september

Emmy Awards

De Emmy Awards – ook wel de Emmys genoemd – werden voor het eerst uitgereikt in 1949. Tijdens de Emmys worden buitengewone prestaties in de televisiewereld bekroond, zoals beste tv-programma of serie van Amerika.

De Emmys vinden jaarlijks plaats in september.

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen