Search
Close this search box.
Search

BAFTA’s, Oscars, Golden Globes… wat is het verschil?

BAFTA, Oscar en Emmy beeld

Het begin van het nieuwe jaar, betekent ook nieuwe prijsuitreikingen in de televisie- en filmwereld. Vorige week won Joaquin Phoenix een Golden Globe Award voor zijn acteerprestatie in de dramafilm Joker. De nominaties voor de Oscars zijn ook bekend gemaakt en volgende maand worden de awards uitgereikt tijdens de BAFTA’s.

Wat is het verschil tussen al deze uitreikingen én welk beeldje is het meeste waardevol voor een acteur, schrijver of regisseur?

Critics’ Choice Awards – januari/ februari

Critics Choice Awards

De Critics’ Choice Awards bestaan sinds 1995 en zijn opgericht door de Broadcast Film Critics Association (BFCA), nu bekend als de Critics Choic Association (CCA). Een organisatie bestaande uit film- en televisiecritici uit de Verenigde Staten en Canada. De prijzen worden uitgereikt op basis van stemmen van meer dan honderd critici, die lid zijn van de CCA. Net als bij andere grote awardshows zijn er verschillende categorieen zoals ‘Beste Film’, ‘Beste Acteur/ Actrice’ en ‘Beste Regisseur’.

De Critics’ Choice Awards vinden jaarlijks in januari of februari plaats, waardoor ze een aanzienlijke invloed kunnen hebben op latere prijsuitreikingen.

Golden Globes – januari

De Golden Globe Awards werden in 1944 opgericht door de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een non-profitorganisatie van journalisten en fotografen die verslag doen van de Amerikaanse entertainmentindustrie voor media buiten de Verenigde Staten. De Golden Globes omvatten een breed scala aan categorieën die zowel film als televisie dekken. Dit onderscheidt de Golden Globes van de Oscars, die alleen film eren. De categorieën omvatten ‘Beste Film’, ‘Beste Acteur/ Actrice’ in zowel drama als musical/komedie genres, en verschillende televisiecategorieën.

De Golden Globe Awards worden jaarlijks in januari uitgereikt en voorspellen meestal de genomineerden voor de Academy Awards (de Oscars).

The Saturn Awards – februari

The Saturn Awards

De Saturn Awards werden opgericht in 1972 door Dr. Donald A. Reed, een Amerikaanse filmhistoricus. De prijzen worden uitgereikt aan films, televisieseries en andere media binnen het genre van sciencefiction, fantasy en horror. Naast de traditionele categorieën zoals ‘Beste Film’, ‘Beste Acteur/ Actrice’, zijn er unieke categorieën zoals ‘Beste Sciencefictionfilm’, ‘Beste Fantasyfilm’, ‘Beste Horrorfilm’ en categorieën specifiek voor televisie.

De Saturn Awards vinden meestal plaats tussen juni en augustus, maar in 2024 vind deze plaats in februari.

BAFTA Awards – februari

De British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) werden opgericht in 1947 en voor het eerst in 1949 uitgereikt. Ze worden beschouwd als de Britse tegenhanger van de Oscars en de Emmy Awards in de Verenigde Staten en reiken prijzen uit voor film, televisie en videogames. De prijzen omvatten een breed scala aan categorieën, waaronder ‘Beste Film’, ‘Beste Britse Film’, ‘Beste Acteur/ Actrice’, ‘Beste Regisseur’ en vele anderen. Er zijn aparte ceremonies voor film en televisie.

De BAFTA’s vinden jaarlijks plaats in februari, net voor de uitreiking van de Oscars.

Oscars – februari

De Oscars, officieel de Academy Awards, zijn dé bekendste filmprijzen ter wereld. De eerste editie werd gehouden in 1929 en wordt georganiseerd door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (AMPAS), bestaande uit filmprofessionals uit verschillende disciplines. De Oscars hebben een breed scala aan categorieën, waaronder ‘Beste Film’, ‘Beste Regisseur’, ‘Beste Acteur/ Actrice’, ‘Beste Scenario’ en technische categorieën zoals ‘Beste Visuele Effecten’, ‘Beste Cinematografie’, enz.

De Oscars vinden jaarlijks plaats in februari.

Emmy Awards – september

De Emmy Awards – ook wel de Emmys genoemd – werden voor het eerst uitgereikt in 1949 door de Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), een professionele organisatie ter bevordering en ondersteuning van de televisie-industrie. De Emmy Awards omvatten een breed scala aan categorieën, zoals ‘Beste Drama Serie’, ‘Beste Komedie Serie’, ‘Beste Miniserie’, ‘Beste Acteur/ Actrice’ in verschillende genres en vele technische categorieën.

De Emmys vinden jaarlijks plaats in september.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen