Search
Close this search box.
Search

Alles wat je moet weten over ‘Joker’

Joker en Arthur Fleck

In de zomer van 2018 werd door Warner Bros. en DC Comics aangekondigd dat er een solofilm zou verschijnen rondom Batman’s gevreesde vijand: de Joker. Dit wordt de tweede Batman spin-off sinds Catwoman uit 2014 en wordt R-rated.

Joker wordt geregisseerd door Todd Phillips die het publiek kent van The Hangover-films. In het verleden heeft hij voornamelijk komediefilms geregisseerd en met Joker laat Phillips zien dat hij naast komedie ook een donkere toon kan neerzetten.

In een interview met het magazine Empire heeft Phillips laten doorschemeren dat deze versie van de Joker anders wordt dan we tot nu toe hebben gezien. De schrijvers van de film hebben niets aangehouden uit de comics en wordt een uniek oorsprongverhaal rondom Arthur Fleck, die uiteindelijk de Clown Prince of Crime wordt.

Wie speelt de Joker?

Joaquin Phoenix als Arthur Fleck

Oscar®- genomineerde Joaquin Phoenix speelt de rol van Arthur Fleck, die later de Joker wordt. In de comics heeft de Batman-slechterik nooit een naam gekregen en fans geloven dat “A. Fleck” een eerbetoon is aan Ben Affleck, die zijn cape na Justice League (2017) aan de wilgen heeft gehangen. Phoenix is vooral bekend van zijn rollen in Gladiator (2000), Her (2013) en Inherent Vice (2014).

Wat is het verhaal?

Joaquin Phoenix als Joker

Joker speelt zich af in 1981 in Gotham City en Thomas Wayne (Brett Cullen) is in de run om de nieuwe burgermeester te worden. In de stad heerst er een misdaadgolf en het afvalbeheer is aan het staken. Wayne belooft de stad weer schoon te maken, maar is niet populair bij de lagere klasse.

Arthur Fleck werkt voor een talentenbureau als clown en zijn sociale werkster (Sharon Washington) houdt hem in de gaten vanwege zijn psychische gezondheidsproblemen. Dit gaat gepaard met oneindig lachen. Iets wat niet samengaat met zijn wens als toekomstig stand-up comedian.

Als Fleck zijn baan verliest, gepest en geslagen wordt op straat breekt er iets in hem. Hij neemt wraak op een groep jongen mannen die een vrouw lastig vallen. Door deze actie verandert hij zijn uiterlijk en gedrag. Dit geeft hem de moed om stand-up comedian te worden in de talkshow van Murray Franklin (Robert de Niro).

Wat is er gebeurd met Jared Leto?

Jared Leto als de Joker


In 2016 verscheen de film Suicide Squad van regisseur David Ayer en werd de Joker vertolkt door acteur Jared Leto (Blade Runner 2049). Leto’s versie had meer weg van een gangster dan een gestoorde clown, zoals de inmiddels overleden Heath Ledger neerzette in The Dark Knight (2008). Na zijn dood kreeg Ledger de verdiende Oscar voor ‘beste acteur’.

Toen Joker in productie ging was de verwachting dat Leto zou terugkeren voor het vervolg op Suïcide Squad. Ook zou hij samen met Margot Robbie verschijnen in de film: Joker and Harley Quinn. Deze plannen lijken nu van tafel en is regisseur James Gunn (Guardians of the Galaxy Vol. 1 + 2) aangesteld om Suïcide Squad 2 te maken. Dit vervolg of reboot verschijnt op 5 augustus 2021 in de Nederlandse bioscopen.

Is het verbonden met het DCEU?

Justice League en Joker


Warner Bros. Pictures heeft bevestigd dat Joker zich afspeelt in een eigen universum en los staat van het DC Extended Universe (DCEU). Dit betekent dat we de Joker niet samen in een film gaan zien met Aquaman (Jason Momoa) of Batman (Ben Affleck).

Het is nog onduidelijk of de studio toekomstplannen heeft om de Joker in meer films te laten verschijnen – die losstaan van het DCEU. Het zou verwarrend zijn als Warner Bros. besluit om door te gaan met twee verschillende universums.

De cast

Dante Pereira-Olson als jonge Bruce Wayne

Ondanks dat het verhaal zich richt op het ontstaan van de Joker, zien we Dante Pereira-Olson (You Were Never Really Here) als de jonge Bruce Wayne en Douglas Hodge (Red Sparrow) is de bekende butler Alfred Pennyworth.

Brett Cullen (Ghost Rider) speelt Thomas Wayne, de vader van Bruce Wayne en een niet zo vriendelijke zakenman. Frances Conroy (American Horror Story) kruipt in de huid van Penny Fleck – de moeder van Arthur – die in dienst was van Wayne en probeert sindsdien in contact met hem te komen.

Zazie Beets (Deadpool 2) is Sophie Dumond, een alleenstaande moeder die de aandacht weet te trekken van Arthur, voordat hij verandert in de Clown Prince of Crime.

Robert De Niro (Dirty Grandpa) is talkshowpresentator Murray Franklin en Marc Maron (GLOW) is Ted Marco die een boekingsagent van Arthur speelt.

Wanneer verschijnt Joker?

Joker verschijnt op 3 oktober 2019 in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen