Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Alle ‘Saw’-films kijk je in deze (gruwelijke) volgorde

Saw-films in juiste kijkvolgorde

Regisseur James Wan, bekend van The Conjuring– en Insidious-films, had in 2004 een idee voor een horrorfilm met een bescheiden budget van ongeveer 1,2 miljoen dollar. De film Saw draait om twee mannen die vastgeketend zitten in een smerige badkamer, waar een angstaanjagende pop hen een eenvoudige opdracht geeft: “I want to play a game”.

Het werd wereldwijd een financieel succes want de horrorfilm bracht meer dan 100 miljoen dollar op. Er volgden meerdere vervolgen en de verhaallijnen werden steeds ingewikkelder, waardoor de tijdlijn een grote puzzel is geworden. De Saw-films staan bekend om zijn dodelijke valstrikken en sadistische puzzels.

Hoeveel ‘Saw’-films zijn er?

Er zijn in totaal tien Saw-films uitgebracht, inclusief Saw X die op 19 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen verschijnt. Door de terugkeer van John Kramer aka Jigsaw maakt het publiek en zelfs critici enthousiast, want de film krijgt de beste recensies uit de franchise op Rotten Tomatoes.

De ‘Saw’-films op volgorde van releasedatum

 • Saw (2004)
 • Saw II (2005)
 • Saw III (2006)
 • Saw IV (2007)
 • Saw V (2008)
 • Saw VI (2009)
 • Saw: 3D (ook bekend als Saw: The Final Chapter) (2010)
 • Jigsaw (2017)
 • Spiral: From the Book of Saw (2021)
 • Saw X (2023)

De ‘Saw’-films op chronologische volgorde

 • Saw IV
 • Jigsaw
 • Saw
 • Saw X
 • Saw II
 • Saw III
 • Saw V
 • Saw VI
 • Saw: 3D (ook bekend als Saw: The Final Chapter)
 • Jigsaw
 • Spiral: From the Book of Saw


Hieronder hebben we een breakdown gemaakt van alle films uit de Saw-franchise en op chronologische volgorde gezet. Saw IV is het logische startpunt van de franchise. Hoe zag het leven van John Kramer eruit, voordat hij Jigsaw werd en wat dreef hem om een seriemoordenaar te worden?

********** Let op! Mogelijke spoilers **********

Saw IV

We zien een verliefde John Kramer (Tobin Bell) en zijn zwangere vrouw Jill Tuck (Betsy Russell), die een kliniek voor drugsverslaafden runt. Op een nacht probeert de patiënt Cecil (Billy Otis) de kliniek te beroven en slaat een deur open in Jills buik, wat direct een miskraam veroorzaakt. De miskraam zorgt ervoor dat John en Jill gaan scheiden. Na Johns diagnose op kanker en een mislukte zelfmoordpoging, krijgt hij waardering voor het leven. Cecil wordt Kramers eerste slachtoffer en een stuk huid – in de vorm van een puzzelstuk – wordt uitgesneden. Hierdoor krijgt Kramer de bijnaam “Jigsaw”.

Jigsaw

Logan Nelson (Matt Passmore) werkt in het ziekenhuis en verwisseld de röntgenfoto’s van John Kramer met een andere patiënt, waardoor Johns hersentumor te laat wordt ontdekt.

Vijf mensen ontwaken in een schuur met een emmer op hun hoofd. Ze worden gedwongen bloed te offeren voor hun zonden, voordat kettingen hen in draaiende zagen trekt. Vier van hen weten eruit te komen, maar de vijfde persoon wordt gedood. Uiteindelijk weten twee kandidaten de tests succesvol te doorstaan en staan dan oog in oog met hun ontvoerder. Het blijkt niemand minder dan John Kramer te zijn. We zien voorbereidingen voor zijn eerste spel, die we gaan zien in Saw. Vervolgens verlaat hij de ruimte en laat ze voor de dood achter.

Saw

Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) en Adam (Leigh Whannell) worden vastgeketend wakker in een smerige badkamer. Tussen hen ligt een lijk en een cassetterecorder waarop Jigsaw zijn instructies heeft ingesproken. Gordon moet Adam binnen zes uur vermoorden, anders wordt zijn gezin vermoord. Beide mannen hebben een handzaag, maar realiseren dat ze kettingen daarmee niet kunnen doorzagen, maar wel hun voeten.

Ondertussen denkt detective David Tapp (Danny Glover) Jigsaw op het spoor te zijn en achtervolgt hem door het riool. Ze raken in gevecht en Tapp wordt neergeschoten door Zep (Michael Emerson), een ander slachtoffer van Jigsaw. Gordon zaagt zijn voet eraf en schiet Adam neer. Dan staat het lijk op en onthult zich als Jigsaw. Gordon weet te ontsnappen en Adam wordt voor de dood achtergelaten.

Flashbacks: We komen erachter dat Tapp al jaren achter Jigsaw aanzit en verliest zijn partner Sing (Ken Leung) door een van Jigsaws vallen.

Tapp is ervan overtuigd dat Gordon de moordenaar is en huurt Adam in om hem te bespioneren. Jigsaw gaf Amanda Young (Shawnee Smith) de opdracht om beide heren te ontvoeren.

Saw X

Deze tiende film speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Saw I en Saw II. Een zieke en wanhopige John reist naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan in de hoop dat zijn kanker op wonderbaarlijke wijze geneest. Al snel ontdekt hij dat deze hele operatie oplichterij is.

Samen met Amanda Young – die nog de kneepjes van het vak moet leren – pakken ze deze oplichters terug door middel van krankzinnige, ingenieuze en verraderlijke valstrikken.

Saw II

Saw II speelt zich een jaar na de gebeurtenissen uit Saw af.

Detective Matthews (Donnie Wahlberg) slaagt erin om John Kramer te arresteren. Ondertussen is in een onbekend huis een volgende spel gaande waarin zijn zoon Daniel (Eric Knudsen), Amanda en zes anderen opgesloten zitten met dodelijke vallen. 

Matthews en andere agenten proberen aan de hand van videobeelden hun locatie te achterhalen, maar komen erachter dat de beelden niet live zijn. De beelden zijn blijkbaar al dagen voor de arrestatie van Kramer opgenomen. Kramer onthult ook dat Daniel in leven wordt gehouden in een kluis met een zuurstofmasker op.

Kort daarna wordt Matthews ontvoerd door een persoon met een varkensmasker en wordt hij vastgeketend aan een pijp in dezelfde badkamer uit Saw. Amanda verschijnt en vertelt dat ze gered werd door Jigsaw en toen zijn leerling werd. Ze sluit de deur en Matthews wordt voor de dood achtergelaten.

Flashbacks: Kramer krijgt de diagnose kanker van Dr. Lawrence Gordon. Dan probeert John zichzelf van het leven te beroven, maar overleeft het. Het inspireert hem om Jigsaw te worden en wil ook anderen de waarde van het leven laten inzien.

Saw III

Saw III speelt zich zes maanden na de gebeurtenissen uit Saw II af en zien we Matthews zijn voet breken met een toiletbril. Hij weet te ontsnappen uit de badkamer. Detective Allison Kerry (Dina Meyer) wordt ontvoerd en geplaatst in de beruchte Angel Trap. Ze moet met haar hand in een beker met zuur een sleutel pakken om zichzelf te bevrijden, maar overleeft het niet.

Jigsaw is stervende en Amanda ontvoert Dr. Lynn Denlon (Bahar Soomekh) en krijgt de opdracht om hem in leven te houden, anders wordt ze vermoord. Haar man Jeff Denlon (Angus Macfadyen) is druk bezig in Jigsaws spel en Lynn opereert John succesvol. Ze vraagt om vrijgelaten te worden, maar Amanda weigert en schiet haar neer. Op dat moment komt Jeff binnen en vermoordt Amanda. Kramer vertelt dat deze beproeving een test was voor Amanda, die hij ervan verdacht de spellen gemanipuleerd te hebben. De spellen waar onmogelijk om te ontsnappen.

Jeff vermoord Kramer en de shotgun vermoord zijn vrouw Lynn. De cassetterecorder in Kramers hand onthult dat hij wist waar Jeffs dochter Corbett (Niamh Wilson) opgesloten zit.

Flashbacks: John Kramer schildert de pop Billy en zien we Amanda’s spel uit de eerste film. Amanda en John praten met elkaar, nadat ze zijn leerling is geworden. Hij geeft Amanda haar eerste opdracht, waarin ze Adam en Gordon moest ontvoeren, vastketenen en opsluiten in de badkamer.

Saw IV

Saw III en Saw IV spelen tegelijkertijd af, zes maanden na Saw II.

Detective Mark Hoffman (Costas Mandylor) beluistert een cassetterecorder die tijdens de autopsie van John Kramer is gevonden. Op de recorder staat een opname van Kramer, waarop hij vertelt dat de spellen doorgaan.

Agent Daniel Rigg (Lyriq Bent) en Hoffman vinden het lichaam van agent Kerry. Dan ontmoet Hoffman de FBI-agenten Strahm (Scott Patterson) en Perez (Athena Karkanis), die denken dat Jigsaw een nieuwe leerling heeft. Rigg krijgt beelden te zien waarop Eric Matthews nog leeft en naast hem zit Hoffman. Tijdens het onderzoek komen Strahm en Perez uit bij een school, waar een ander spel van Jigsaw heeft plaatsgevonden. Perez vindt Billy de pop en het explodeert, waardoor ze om het leven komt.

Daniel reist af naar de locatie waar Matthews en Hoffman vastgehouden worden. Vervolgens wordt hij neergeschoten door Matthews, maar overleeft het schot en Matthews sterft door de val. Hoffman bevrijdt zichzelf uit de elektrische stoel en onthult dat hij Jigsaws leerling is en laat Rigg voor de dood achter. Ondertussen is Strahm in hetzelfde pand als Rigg en loopt een kamer in, waar John Kramer, Amanda en Lynn zijn overleden. Opeens verschijnt Jeff en houdt Strahm onder schot. Uit zelfbescherming schiet Strahm Jeff neer en voordat hij kan ontsnappen, sluit Hoffman de deur en laat hem aan zijn lot over.

Flashback: We zien wat er gebeurde met Eric Matthews na Saw II. Hij wordt door een onbekend iemand een kamer binnengesleept en opgesloten voor zes maanden.

Saw V

Saw V speelt zich direct na Kramers dood af en sluit direct aan op de gebeurtenissen uit Saw III en Saw IV. Agent Strahm doorzoekt de ruimte waar hij opgesloten zit en vindt een cassetterecorder. Dan wordt hij door een onbekend iemand overmeesterd en vastgezet in een val, maar weet te ontsnappen.

De politie arriveert op de plaats delict en Mark Hoffman verlaat het pand met Jeffs dochter Corbett. Hij vertelt de politie dat zij de enige overlevenden zijn. Niet veel later wordt de gewonde Strahm naar buiten vervoerd. Op een persconferentie krijgt Hoffman promotie en wordt hij gezien als een held.

Strahm vindt het verdacht dat Hoffman zonder kleerscheuren het pand heeft kunnen verlaten en doet onderzoek naar Hoffman. Dan Erickson (Mark Rolston) haalt Strahm van de Jigsaw-zaak, omdat hij onverantwoordelijk in zijn eentje bezig is geweest. Dan komt Strahm tot inzicht dat Hoffman de leerling van Jigsaw moet zijn.

Erickson en Hoffman bellen met elkaar en Hoffman vertelt hem dat er een leerling van Jigsaw binnen de organisatie moet zijn. Hoffman weet Erickson te misleiden door Strahm neer te zetten als de nieuwe Jigsaw-moordenaar. Ondertussen is agent Strahm in de ruimte waar John Kramer is gestorven en vindt een de kist die we voorbij zagen komen in Saw IV. Hij beluistert de cassetterecorder die ingesproken is door Hoffman. Dan raken de twee in gevecht en weet Strahm Hoffman op te sluiten in de kist. Uiteindelijk zakt de kist door de vloer en wordt Strahm doodgeplet door twee muren die op hem afkomen.

Flashback: Jill Tuck krijgt instructies van Kramer, die in de volgende film duidelijk worden.

Hoffman wordt in de lift opgewacht door John Kramer die hem verdoofd. Hij wordt wakker op een stoel met een shotgun op hem gericht. John vertelt Hoffman dat hij weet van zijn eigen gemaakte spellen en geeft hem een compliment. Hoffman wordt uiteindelijk een leerling van Jigsaw.

Saw VI

Saw VI speelt zich een paar dagen na Saw V af en zien we Hoffman ongedeerd uit de kist stappen. Hij laat Strahms vingerafdrukken achter in een nieuw spel van Jigsaw. Erickson en agent Perez onderzoeken het laatste spel van Jigsaw. Perez’ dood was in scène gezet door Erickson om haar te beschermen tegen Jigsaw.

Jill en Hoffman ontmoeten elkaar en hij krijgt een envelop met een brief, waarin Jigsaws laatste instructies staan over zijn laatste slachtoffer: William Easton (Peter Outerbridge). Easton wordt ontvoerd en vastgezet in een nieuw spel. Hij weet zichzelf uit de val bevrijden, maar moet in een nieuwe test kiezen welke slachtoffers het spel mogen overleven.

Ondertussen vinden Erickson en Perez cassettebandjes, waarop de stem niet matcht met die van John Kramer en laten deze analyseren. Zodra de stemanalyse klaar is gaan Erickson, Perez en Hoffman naar het lab. Bij het afspelen van de opname, wordt Hoffmans stem herkend en op dat moment doodt hij Erickson en Perez.

Jill leest een brief waarin staat dat Hoffman weet dat Amanda medeplichtig is aan de miskraam van Jill. Hoffman chanteerde Amanda om Lynn te vermoorden, anders zou hij John vertellen dat zij medeplichtig is. Met deze informatie in het achterhoofd valt Jill Hoffman aan en plaatst hem in de omgekeerde berenval. Ze laat hem voor de dood achter. Hoffman weet te ontsnappen uit de berenval, met zijn gezicht half verminkt. William komt op gruwelijke wijze aan zijn einde door fluorwaterstofzuur.

Flashback: We komen erachter dat William Easton een dekking weigerde aan John Kramer, wat zijn leven had kunnen redden. Ook zien we dat Amanda haar vriend Cecil aanstuurde om de kliniek te beroven. Hoffman was hiervan op de hoogte en chanteerde Amanda hiermee, daarom moest zij Dr. Lynn Denlon vermoorden in Saw III.

Saw 3D (ook bekend als ‘Saw: The Final Chapter’)

Saw 3D speelt zich een paar weken na de gebeurtenissen uit Saw VI af. Hoffman gaat verder met het opzetten van zijn dodelijke spellen en wil wraak nemen op Jill. Ze gaat naar detective Matt Gibson (Chad Donella) en zegt bewijs te hebben dat Hoffman Jigsaws leerling is in ruil voor immuniteit en bescherming.

De detective krijgt een video waarin Hoffman zegt de Jigsaw-moorden te kunnenn stoppen in ruil voor Jill. Gibson weigert het aanbod en sluit Jill uit bescherming op in de gevangenis. Dan vindt Gibson de geheime locatie van Hoffman en komt tot de ontdekking dat Hoffman zich voorgedaan heeft als lijk om in het politiebureau te komen. Voordat Gibson iemand kan inlichten, wordt hij vermoord door een automatisch machinegeweer – neergezet door Hoffman.

Ondertussen vermoordt Hoffman iedereen die op zijn pad komt in het politiebureau en weet Jill te ontvoeren uit de cel. Ze wordt in de omgekeerde berenval gezet en overlijdt. Hoffman vlucht en wordt aangevallen door drie onbekende mensen met een varkensmasker op. Een van de mannen doet zijn masker af en het blijkt Dr. Lawrence Gordon te zijn. Hoffman wordt opgesloten in dezelfde badkamer waar Gordon wist te ontsnappen en wordt voor de dood achtergelaten.

Flashback: Dr. Lawrence Gordon overleeft het amputeren van zijn voet en weet te ontsnappen uit de badkamer. John Kramer vond hem en besloot zijn leven te sparen in ruil voor het opereren van de gewonde slachtoffers uit zijn spellen. Een laatste verzoek dat Gordon krijgt is Jill beschermen.

Jigsaw

Er zijn tien jaar verstreken na Saw III en IV en detectives Brad Halloran (Callum Keith Rennie) en Keith Hunt (Clé Bennett) confronteren een gewapende man genaamd Edgar Munsen (Josiah Black). Hij waarschuwt hen dat er een nieuwe Jigsaw-moordenaar actief is en vijf kandidaten in gevaar zijn.

Tijdens het onderzoek denkt Halloran dat zijn collega’s Logan Nelson en zijn assistent Eleanor (Hannah Emily Anderson) de nieuwe moordenaars kunnen zijn. Eleanor bouwt namelijk replica’s van Jigsaws vorige vallen. Ze worden gearresteerd, maar weten Hunt te overtuigen dat Halloran de echte moordenaar is.  Ze moeten met bewijs komen en reizen af naar een boerderij die van Jill Kramer is geweest.

Halloran achtervolgt het duo en confronteert hen. Eleanor weet te ontsnappen en dan raken Logan en Halloran bewusteloos en in een val geplaatst. Zij moeten hun zonden opbiechten, anders gaan ze dood. Dan weet Logan zich te bevrijden en onthult dat hij Jigsaws leerling is, en de vijfde kandidaat uit het spel aan het begin van de film. Logan vermoord Halloran.

Flashback: De gebeurtenissen op de boerderij vonden tien jaar geleden plaats. John Kramer spaarde het leven van Logan, nadat hij realiseerde dat hij een eerlijke fout had begaan. Logan wordt Johns eerste leerling, omdat Halloran de moordenaar van zijn vrouw vrij rond heeft laten lopen.

Spiral: From the Book of Saw

Spiral: From the Book of Saw is een spin-off en staat los van de Saw-films. Er komen geen terugkerende personages of Jigsaw in voor, alleen een imitator.

Detective Zeke Banks (Chris Rock) en zijn collega William Schenk (Max Minghella) doen onderzoek naar de gruwelijke moorden die lijken op het werk van de beruchte Jigsaw-moordenaar. De moorden lijken gericht op politieagenten. Terwijl Banks het mysterie probeert op te lossen, leidt er een spoor naar een slachterij waar het dode lichaam van zijn collega Schenk wordt ontdekt.

Dan ontdekt Banks dat William Schenk nog in leven is en Schenk onthult zichzelf als de Spiral-moordenaar. Al zijn hele leven is hij bezig met voorbereiden om wraak te nemen op corrupte politieagenten. Schenk maakt Zeke onderdeel van zijn laatste test, waarin zijn vader Marcus Banks (Samuel L. Jackson) is betrokken. Ondertussen belt Schenk de politie en geeft Ezekiel een keuze: zijn vader redden of hem vermoorden. Hij kiest om zijn vader te redden, maar probeert ook Schenk te doden. Dan wordt zijn vader doodgeschoten door de politie omdat ze een geweer zagen. Schenk slaat op de vlucht en laat Ezekiel in tranen achter.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen