Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Wat zijn incursions in ‘Doctor Strange 2’?

Incursions in Doctor Strange 2

Marvel Studios’ Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe (MCU) is de start van de Multiverse Saga. De eerste tien jaar van het MCU speelde zich af in een enkel universum (Aarde-616) en Avengers: Endgame legde de basis voor een multiversum-verhaal. In de serie Loki maakten we kennis met verschillende multiversum-problemen, wat ons voorbereidde op de film Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).

In The Multiverse of Madness wordt Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) gearresteerd en ondervraagd door The Illuminati als hij Aarde-838 binnenkomt. The Illuminati is een superheldenteam bestaande uit teamleiders die hun universum moet beschermen tegen diverse bedreigingen, waaronder incursions. Een van de leiders, Reed Richards (John Krasinski) vertelt Strange dat zijn komst de realiteit verwart en destabiliseert. Hoe groter zijn voetafdruk, des te groter de kans op een incursion is.

Wat zijn incursions?

“Een incursion vindt plaats wanneer de grens tussen twee universums erodeert, waardoor ze botsen en er een of beide volledig vernietigd worden”, aldus Reed Richards.

The Illuminati vertelden dat ze eerder te maken hebben gehad met een incursion, nadat Doctor Strange van Aarde-838 (Strange Supreme) de Darkhold gebruikte om te kunnen droomwandelen. De schade die Strange achterliet in die wereld was groot en resulteerde in een volledige vernietiging van dat universum. Om die reden werd Strange Supreme gedood door The Illuminati.

Wat veroorzaakt een incursion?

Wat precies een incursion veroorzaakt is nog onduidelijk, maar het lijkt erop wanneer iemand de ongeschreven regels van het universum overtreedt. De spelregels van een incursion zal uitgelegd moeten worden in een toekomstig Marvel-project, want incursions kunnen blijven terugkeren. Een ding is zeker en dat is dat we met incursions toewerken naar Avengers: Secret Wars, die pas in 2027 verschijnt.

Na het zien van The Multiverse of Madness kunnen we twee situaties benoemen die een incursion kunnen veroorzaken. De eerste situatie is als een wezen van het ene universum naar het andere reist en daar schade aanricht. De tweede situatie kan worden veroorzaakt door droomwandelen, een manier die zowel Strange als Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) gebruikten om naar een alternatief universum te reizen en daar het lichaam van hun eigen Variant bezaten.

Wat betekent dit voor het MCU?

Aan het einde van Doctor Strange 2 wordt Doctor Strange geroepen door Clea (Charlize Theron), die hem vertelt dat hij een incursion heeft veroorzaakt en die gerepareerd moet worden. Ze springen in een portal en reizen af naar de Dark Dimension. Deze scène roept meer vragen op dan antwoorden, maar het lijkt erop dat Clea een waarschuwing afgeeft dat Aarde-616 gaat botsen met een ander universum.

De enige twee universums die dat zouden kunnen zijn is Aarde-838 (Strange Supreme) of Aarde-199999 (Sinister Strange). Het zou logisch zijn als dat Aarde-838 is gezien de hoeveelheid tijd die Stephen en Wanda daar hebben doorgebracht. Mocht Aarde-838 gaan botsen met Aarde-616 dan is dat de perfecte manier om de X-Men te introduceren in het MCU.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen