Search
Close this search box.
Search

Wie is Namor the Sub-Mariner in ‘Black Panther 2’?

Namor in Black Panther 2

Het heeft even geduurd maar zoals onthuld op San Diego Comic-Con International 2022 maken Namor the Sub-Mariner en zijn onderwaterwereld (eindelijk) hun debuut in Black Panther: Wakanda Forever. Hij zal een groot gevaar vormen voor de mensen van Wakanda, ongeacht de geavanceerde technologie die ze bezitten.

Marvel heeft jarenlang geen film over Namor kunnen maken, vanwege de filmrechten die in de jaren negentig werden verkocht aan Universal Pictures. Dat stond jarenlang in de weg, maar nu is eindelijk het punt bereikt dat Marvel’s grootste fan-personage zijn debuut maakt op het witte scherm.

Wie speelt Namor in ‘Black Panther 2’?

Namor wordt in Black Panther: Wakanda Forever gespeeld door acteur Tenoch Huerta, bekend van de Netflix-serie Narcos: México en de film The Forever Purge (2021).

Wie is Namor in de comics?

De Sub-Mariner is bedacht door Bill Everett en maakte zijn debuut in Marvel Comics #1 in 1939. Ook de Human Torch maakte in dat nummer zijn debuut. Er is nog steeds een discussie gaande onder fans wie nou de eerste was.

Namor is half mens, half Atlantiër en is de zoon van een (menselijke) kapitein en een prinses van Atlantis. Hij is een trotse, opvliegende heerser die bereid is om alles te doen om zijn koninkrijk te beschermen. Ook is hij lid geweest van de Avengers, X-Men, Illuminati en oprichter van de Defenders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij mee aan Captain America’s zijde. Vergeleken met de goedwillende Cap is Namor meer een anti-held door zijn temperament en arrogantie. Hij deinst er niet voor terug om alles te vernietigen wat op zijn pad komt. In de eerste uitgave van Marvel Comics doodde hij zelfs twee onschuldige duikers omdat zij zich bevonden in zijn onderwater koninkrijk. Ondertussen is hij met de jaren zachtaardiger geworden.

Wat zijn Namor’s krachten?

Tijdens de jaren zestig veranderde Marvel Namor in Marvel’s eerste mutant. Alhoewel chronologisch gezien de Egyptische schurk Apocalypse dat dan is. De verandering van Namors genetische status werd doorgevoerd in X-Men #6 in 1964, dat Professor X en Magneto zich realiseerden dat Namor één van hun is.

Namor heeft iconische vleugels aan zijn enkels die hem de mogelijkheid geeft om te vliegen. Als hij vanuit het water een verrassingsaanval doet, roept hij de kreet “Imperius Rex!”. Naast vliegen kan de Sub-Mariner ook supersnel zwemmen, langzaam oud worden, communiceren met zeedieren, onderwater ademen, heeft een goed uithoudingsvermogen en is heel sterk.

Namor in het MCU

Zijn opwachting in het MCU werd voor het eerst geteased aan het einde van Iron Man 2 (2010) toen Tony Stark (Robert Downey Jr.) en Nick Fury (Samuel L. Jackson om de tafel zaten, was op de achtergrond een kaart te zien van gebieden die door S.H.I.E.L.D. in de gaten werden gehouden met onder andere een markering in het midden van de Atlantische Oceaan. Het duurde bijna tien jaar voordat Marvel Namor weer teasde. In Avengers: Endgame (2019) vertelt Okoye (Danai Gurira) over onderwater aardbevingen die voor de kust van Afrika plaatsvinden. Toen haar werd gevraagd naar de reactie van Wakanda, zei Okoye: “We gaan ermee om door er niet mee om te gaan.

In juli verscheen de eerste trailer van Black Panther: Wakanda Forever met het debuut van Namor. Marvel Studios was dus al een tijd bezig om de basis te leggen voor deze onderwaterheld. De Sub-Mariner heeft in de trailer puntige oren, vleugels aan zijn enkels én zijn iconische groene zwembroek. Wat wel opvalt is dat zijn look & feel geïnspireerd is door de Azteken en de Maya’s. Ook heet zijn koninkrijk geen Atlantis, maar Talocan. Een logische keuze van Marvel Studios om zijn oorsprong iets aan te passen, zodat het niet te veel lijkt op die van DC’s Aquaman.

Black Panther: Wakanda Forever verschijnt op 9 november 2022 in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen