Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Alles wat je moet weten over ‘Captain Marvel’

Captain Marvel header

In de strips van Marvel Comics zijn er 7 personages die de naam ‘Captain Marvel’ dragen, maar Carol Danvers is degene die we over anderhalf jaar zien vliegen op het witte doek. Het is Marvel’s eerste vrouwelijke superheld die een solofilm krijgt en hopelijk net zo succesvol wordt als DC’s Wonder Woman.

Marvel Studios heeft gekozen voor het regieduo Anna Boden en Ryan Fleck bekend van de films Mississippi Grind (2015) met Ryan Reynolds en de dramafilm Half Nelson (2006) met Ryan Gosling in de hoofdrol. De laatste film won maar liefst 22 filmprijzen.

Dit artikel kan spoilers bevatten! Hieronder gaan we dieper in over de oorsprong van Captain Marvel, haar vijanden en wat we in de film kunnen verwachten.

Wie speelt Captain Marvel

Brie Larson
Brie Larson

De afgelopen jaren zijn een paar namen van actrices in verband gebracht met de rol, waaronder: Bryce Dallas Howard, Katheryn Winnick, Emily Blunt, Jessica Chastain, Katee Sackhoff en Shailene Woodley.

Uiteindelijk is het Oscarwinnares Brie Larson bekend van de films Room (2015) en Kong: Skull Island (2017) geworden, die rol van Carol Danvers a.k.a. Captain Marvel gaat vervullen.

Wat is haar achtergrondverhaal

Carol Danvers
Carol Danvers, Mar-Vell en Ms. Marvel

Carol Danvers wilde al op jonge leeftijd piloot worden. Na de middelbare school is ze gaan werken bij de Amerikaanse luchtmacht als gevechtspiloot. Haar vliegkunsten waren zo overtreffend dat ze al snel gepromoveerd werd tot kolonel. Danvers wordt gerekruteerd door de CIA en getraind tot CIA-agente. Na haar tijd bij de CIA, gaat ze aan de slag als hoofdbeveiliger op het hoofdkantoor van NASA in Cape Canaveral (Florida). Daar werkt ze samen met Dr. Philip Lawson, een alter-ego van Kree-superheld Mar-Vell (de originele Captain Marvel). Ze worden goede vrienden en raken verliefd.

Captain Marvel’s vijand Yon-Rogg ontvoert Carol en gebruikt haar als lokaas om een gevecht aan te gaan met Mar-Vell. Tijdens deze confrontatie verslaat Mar-Vell zijn aartsrivaal, maar ontploft er ook een Kree-apparaat (Psyche-Magnetron – kan wensen omzetten in werkelijkheid) waarbij radioactieve straling vrij komt. Captain Marvel probeert Danvers te beschermen met zijn lichaam, maar tegelijkertijd wordt zijn DNA geabsorbeerd en gemengd met het DNA van Carol. Haar droom tot vliegen wordt werkelijkheid. Ze is nu de perfecte kruising tussen mens en Kree, met dezelfde superkrachten en kennis als Mar-Vell. Ms. Marvel is geboren.

Op later termijn kampt Carol met duizeligheid en black-outs. Tijdens deze black-outs transformeert ze tot Ms. Marvel en weer andersom. Ze ontdekt later dat ze dezelfde personen zijn en krijgt hierdoor zelf de controle om te transformeren tot Ms. Marvel. In de loop der jaren neemt ze verschillende identiteiten aan zoals Binary en Warbird. Na haar identiteitscrisis neemt ze uit eerbetoon aan de overleden Mar-Vell en op aanbeveling van Captain America de naam Captain Marvel aan.

Wat zijn haar (super)krachten

Captain Marvel
Captain Marvel

Haar krachten zijn te vergelijken met die van de Kree. Ze kan vliegen, is supersnel, behendig, supersterk, onkwetsbaar, heeft een goed uithoudingsvermogen, kan niet ouder worden, kan energie manipuleren, absorberen en afvuren vanuit haar handen en voelt gevaar aankomen met haar zevende zintuig, net als Spider-Man (Spider-Sense).

Het kostuum

Captain Marvel kostuum
Ant-Man, Captain Marvel en Captain America

Het kostuum blijft grotendeels trouw aan de strips uit 2012, die de klassieke kleuren rood, blauw en geel vertoond. En niet te vergeten de iconische geel achtpuntige Kree-ster op haar borst.

De bescherming van haar pak heeft meer overeenkomsten met dat van Ant-Man dan van Iron Man. Haar outfit is minder spandex en lijkt meer op militair uniform zoals dat van Captain America. Wat logisch klinkt aangezien beide helden in het leger hebben gediend. Daarnaast is haar herkenbare rode sjerp vervangen door een functionele riem.

Vijanden

Skrulls
Concept art Captain Marvel en Skrulls

De Skrulls zijn sterke buitenaardse wezens en vormen de grootste bedreiging in het universum. Deze wezens hebben de gave om van gedaante te verwisselen zoals Mystique uit de X-Men, wat ze tot spionnen en gevaarlijke tegenstanders maakt. Met hun gave kunnen ze delen van hun lichaam omvormen tot wapens. De levenslange vijand van de Skrulls zijn de Kree, waarbij de Kree/ Skrull War de basis zal leggen voor de Captain Marvel film.

De tijdslijn

Secret Invasion
Verhaallijn Secret Invasion

De film zal plaatsvinden aan het begin van de jaren 90, nog voordat Tony Stark Iron Man werd en The Avengers bij elkaar kwamen. Daarna is er een gat van ongeveer twintig jaar dat duidelijk zou moet maken waar Captain Marvel al die tijd was, waarom ze niet in de The Avengers-films zat en waar ze momenteel is.

Er gaan geruchten dat Captain Marvel door de Skrulls is ontvoerd en gevangen is gezet en daarna zich hebben verscholen op Aarde. Daar hebben ze gedaantes aangenomen van bekende superhelden en wachten op het juiste moment om aan te vallen. In de vierde Avengers-film zou ze zijn ontsnapt en zich bij de strijd tegen Thanos hebben gevoegd. Dit is een van de belangrijkste verhaallijnen die de Skrulls in de strips hebben, genaamd Secret Invasion.

Bekenden

Nick Fury
Nick Fury

Naast Mar-Vell gaan we ook een jonge versie van Nick Fury zien, zonder ooglapje.

In de strips raakt Nick Fury zwaargewond door een landmijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt gevonden en genezen door Dr. Berthold Sternberg, die hem als testpersoon gebruikte voor zijn Infinity Formula. Na zes maanden dienst ontdekt Fury de effecten van de formule die zijn leven had gered: het vertragen van veroudering. Als hij niet geregeld een nieuwe dosis inneemt, dan zou het middel het tegenovergestelde effect krijgen en dat is hem razendsnel verouderen.

Het is nog niet duidelijk hoe jong Nick Fury zal zijn, of hij de Infinity Formula inneemt en wanneer hij zijn ooglapje gaat dragen. De laatste keer dat we Samuel L. Jackson als Nick Fury zagen was in Avengers: Age of Ultron. Naast Nick Fury zouden ook andere karakters uit het MCU kunnen aansluiten (gezien de jaren 90) zoals Howard Stark, Hank Pym en Peggy Carter.

Trivia

Het oorsprongsverhaal rond Carol Danvers/ Captain Marvel wordt voor de film iets aangepast omdat deze teveel weg zou hebben van DC’s Green Lantern. Daarnaast zal Captain Marvel niet te zien zijn in Avengers: Infinity War, maar pas in haar eigen film die uitkomt op 9 maart 2019.

In de tussentijd zal dit artikel over Captain Marvel geüpdatet worden aan de hand van het laatste nieuws.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen