Search
Close this search box.
Search

De Transformers-films bekijk je in deze volgorde

Transformers-films

Welke millennial is niet opgegroeid met Transformers? In de jaren tachtig bracht speelgoedlijn Hasbro de buitenaardse robots uit in de vorm van een animatieserie, animatiefilm en een vierdelige strip – uitgegeven door Marvel Comics.

In de jaren ‘90 en ‘00 ging de saga door met nieuwe tekenfilms en pas in 2007 kwam er een live-action film van Michael Bay, die het publiek overdonderde met special effects, spannende actie, explosies én Megan Fox.

De film werd een groot succes en het tweede deel, Revenge of the Fallen, volgde snel. In totaal heeft Bay vijf Transformers-films voor zijn rekening genomen. Daarna werd het stil rond de franchise en in 2018 verscheen Bumblebee, een prequel op de eerste Transformers-film. De prequel deed het onwijs goed aan de box-office en ook door critici werd de film goed beoordeeld.

Met de recente film Rise of the Beasts is de vraag waar deze film in het rijtje thuis hoort. Wil je de films op volgorde van release bekijken of juist op chronologische volgorde?

Hoeveel Transformers-films zijn er?

Er zijn zeven live-action Transformers-films uitgebracht, inclusief Transformers: Rise of the Beasts (2023). Rise of the Beasts is de start van een nieuwe trilogie met Anthony Ramos in de hoofdrol.

De Transformers-films in chronologische volgorde

1. Bumblebee – 1987

Bumblebee is een spin-off en prequel op de Transformers-saga en dient als oorsprongverhaal van Bumblebee. De Autobots staan op het punt hun oorlog tegen de Decepticons te verliezen en moeten hun thuisplaneet, Cybertron zien te ontvluchten. De verkenner B-127 (later bekend als Bumblebee) wordt naar de Aarde gestuurd om een uitvalsbasis op te zetten.

De 18-jarige tiener Charlie Watson (Hailee Steinfeld), ontdekt een beschadigde Volkswagen Kever op de schroothoop. Ze weet de auto te repareren en ontdekt dat dit geen normale auto is..

2. Transformers: Rise of the Beasts – 1994

Rise of the Beasts is deels geïnspireerd door de animatieserie Beast Wars: Transformers (1996) en speelt zich af in 1994 – zeven jaar na de gebeurtenissen in Bumblebee.

Een paar archeologen uit Brooklyn raken betrokken in een oud conflict en maken kennis met drie facties van de Transformers: de Maximals, de Predacons en de Terrorcons.

3. Transformers – 2007

Dit is de eerste film uit de franchise en introduceert ons de buitenaardse robots; de Autobots en de Decepticons. Ze kwamen naar aarde om op zoek te gaan naar de AllSpark, een krachtige energiebron die de kwaadaardige Decepticons wilde gebruiken om de wereld te kunnen overheersen. De tiener Sam Witwitcky (Shia LaBeouf) ontdekt dat hij in bezit is van een stukje technologie dat informatie over de AllSpark bevat. Sam, zijn vriendin Mikaela (Megan Fox), de Autobots en het Amerikaanse leger bundelen hun krachten om de Decepticons te stoppen en de wereld te redden.

4. Transformers: Revenge of the Fallen – 2009

Het vervolg op de eerste film brengt Sam (Shia LaBeouf) en zijn vriendin Mikaela (Megan Fox) terug. We maken kennis met The Fallen – Megatrons meester en oprichter van de Decepticons – die de zon als energiebron wil gebruiken om de aarde te vernietigen.

Terwijl de Autobots samenwerken met een geheime militaire organisatie en een thuis op aarde voor zichzelf proberen te maken, keert The Fallen terug om grote schade aan te richten. Hij roept de Constructicons op om samen de gigantische vijand Devastator te vormen.

5. Transformers: Dark of the Moon – 2011

Tijdens de Apollo-missie op de maan, wordt een buitenaards ruimteschip genaamd de Ark gevonden. Het schip bevat cruciale technologieën en informatie uit Cybertron, de thuisplaneet van de Transformers. De Decepticons willen pilarenapparatuur gebruiken om Cybertron naar de aarde te brengen, maar Sam (Shia LaBeouf), Carly (Rosie Huntington-Whiteley) en de Autobots proberen dit te voorkomen.

6. Transformers: Age of Extinction – 2014

Transformers: Age of Extinction begint na een episch gevecht dat een grote stad verscheurd achterliet, maar waarbij de wereld werd gered. Terwijl de mensheid de brokstukken bij elkaar raapt, moeten de Autobots zien te ontkomen aan een premiejager die de controle heeft overgenomen over de mensheid. Onverwacht wenden Optimus Prime en zijn overgebleven bende zich tot een monteur (Mark Wahlberg), zijn dochter (Nicola Peltz) en haar straatracende vriendje (Kack Reynor) voor hulp. Kunnen de Autobots hun meest angstaanjagende uitdaging tot nu toe aan?

7. Transformers: The Last Knight – 2017

De mensheid en de Transformers zijn in staat van oorlog. De sleutel tot de redding van onze toekomst ligt begraven in de geheimen van het verleden, in de verborgen geschiedenis van de Transformers op onze planeet. Een gehersenspoelde Optimus Prime, omgedoopt tot Nemesis Prime, wordt teruggestuurd naar de aarde om de staf van Merlijn op te halen, die de energie van de aarde kan absorberen en Cybertron kan herstellen.

Het lot van onze wereld komt in handen te liggen van een onwaarschijnlijk gezelschap: Cade Yeager (Mark Wahlberg), Bumblebee, een Britse Lord (Sir Anthony Hopkins) en een hoogleraar van Oxford (Laura Haddock).

De Transformers-films op volgorde van releasedatum

  • Transformers (2007) 
  • Transformers: Revenge of the Fallen (2009) 
  • Transformers: Dark of the Moon (2011) 
  • Transformers: Age of Extinction (2014) 
  • Transformers: The Last Knight (2017) 
  • Bumblebee (2018) 
  • Transformers: Rise of the Beasts (2023)

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen