Search
Close this search box.
Search

‘Captain Marvel’: alles wat je moet weten over deze film

Afbeelding: Marvel Studios

‘Captain Marvel’ is Marvels eerste vrouwelijke superheld die een eigen film heeft gekregen en is één van de sterkste personages in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Deze 21ste film van Marvel Studios vertelt het oorsprong-verhaal over Carol Danvers die uiteindelijk Captain Marvel wordt.

Eerder werd Captain Marvel al geteased aan het einde van Avengers: Infinity War en gaat ze een belangrijke rol spelen in Avengers: Endgame in de strijd tegen Thanos. In een eerder artikel besteedde we al aandacht aan dit sterke personage, maar nu de film bijna uitkomt vonden we het tijd voor een nieuwe update.

Captain Marvel is geregisseerd door het duo Anna Boden en Ryan Fleck (It’s Kind of a Funny Story, Mississippi Grind) naar het script van Nicole Perlman, Meg LeFauve en Geneva Robertson-Dworet.

Brie Larson is Captain Marvel

Brie Larson is Captain Marvel
Captain Marvel – Disney/ Marvel Studios

Oscarwinnares Brie Larson (Room, Kong: Skull Island) speelt de rol van Carol Danvers, die een dubbel leven leidt. Op Aarde had ze een normaal leven als luchtvaartpiloot, maar leeft nu op de planeet Hala tussen de Kree. De Kree hebben haar gered, opgenomen in hun gemeenschap en haar de naam ‘Vers’ gegeven.

Captain Marvel back to the 90’s

Carol Danvers in de 90's
Carol Danvers – Disney/ Marvel Studios

Captain Marvel speelt zich in de jaren ‘90 af, en is nog niet eerder ontdekt in het MCU. Het is na Captain America: The First Avenger (2011), de tweede film die zich in het verleden afspeelt. In deze film komen we meer te weten over het verleden van Nick Fury (Samuel L. Jackson), en wat er met zijn oog is gebeurd. Naast Fury zien we ook: Agent Coulson (Clark Gregg), Ronan the Accuser (Lee Pace) en Korath the Pursuer (Djimon Hounsou) uit Guardians of the Galaxy (2014).

Het is nog onduidelijk hoe de film zich uiteindelijk verbindt met de rest van de films in het MCU, maar Captain Marvel keert in ieder geval terug in Avengers: Endgame.

Geen oorsprong-verhaal

Captain Marvel oorsprong-verhaal
Vers – Disney/ Marvel Studios

Captain Marvel is geen traditioneel oorsprong-verhaal zoals we die gewend zijn van superhelden, maar vertelt haar verleden aan de hand van flashbacks.

In de film volgen we Captain Marvel die zich in de ruimte bevindt en al beschikt over haar krachten. Ze kan zich niets herinneren over haar leven als Carol Danvers en maakt deel uit van de elite-eenheid van het Kree-leger: Starforce. Zij en haar team zijn verwikkeld in een jarenlange oorlog tussen de Kree en de Skrulls (“de Kree-Skrull War”) die ze wilt beëindigen.

Wanneer ze terugkeert naar Aarde om de Skrull-invasie te stoppen, herinnert Carol steeds meer dingen uit haar verleden en komt ze meer te weten over haar oorsprong. Ze ontmoet daar een jonge Nick Fury en zijn collega Phil Coulson. Fury helpt haar te leren omgaan met haar superkrachten en doen onderzoek naar haar verleden.

Wie zijn de Skrulls?

De Skrulls
De Skrulls – Disney/ Marvel Studios

De Skrulls zijn een buitenaards ras, die de gave hebben om van gedaante te wisselen en kunnen elke levensvorm aannemen die ze maar willen, ook die van de Avengers. Zo kunnen zij in het geheim een planeet binnenvallen, infiltreren en vernietigen. Dit kan een grote invloed hebben op de toekomst van het MCU; iedereen kan namelijk een Skrull zijn.

In de film hebben zij het dan ook gemunt op onze planeet en een aantal van hen zitten al verscholen tussen de mensen. De leider van de Skrulls is Talos (Ben Mendelsohn) en is werkzaam bij S.H.I.E.L.D.. Hij doet zich voor als de baas van Nick Fury. Carol is naar Aarde afgereisd om deze invasie te stoppen en om Fury te waarschuwen voor deze spionnen.

Wie zijn de Kree en wat is Starforce?

De Kree en Starforce
Starforce – Disney/ Marvel Studios

De Kree is een buitenaards ras, die onder leiding staan van de Supreme Intelligence (Annette Bening). Zij waren voor het eerst te zien in Guardians of the Galaxy (2014) en doken later ook op in de televisieserie Agents of S.H.I.E.L.D.

Het leger binnen de Kree heeft een eigen elite-eenheid genaamd: Starforce. Dit team bestaat uit zes leden, die al 15 jaar lang bij elkaar zijn.

De commandant van de eenheid is Yon-Rogg (Jude Law) die de mentor en trainer is van Danvers. De tweede in rang is Korath the Pursuer die we eerder zagen in Guardians of The Galaxy. De overige leden zijn Minn-erva, Bron-char, Att-Lass en Captain Marvel.

Goose de kat

Goose de kat
Goose – Disney/ Marvel Studios

Carol Danvers’ kat ‘Goose’ schijnt op het eerst gezicht een normale kat te zijn, maar doet dingen die je niet verwacht van een kat. Goose is namelijk een gevaarlijk buitenaards ras, die bekend staan als de Flerken.

In de strips heet de kat geen Goose, maar ‘Chewie’. Deze naam heeft veel weg van Chewbacca uit de Star Wars-films. Disney wilde geen twee “Chewies” in hun populaire filmfranchises hebben, en zo is de kat vernoemd naar het Top-Gun-personage Nick “Goose” Bradshaw.

Wat is de rol van Captain Marvel in ‘Avengers: Endgame’?

Avengers Endgame Captain Marvel

De solofilm van Captain Marvel dient als achtergrondverhaal die duidelijkheid gaat geven waarom Nick Fury pas aan het einde van Avengers: Infinity War zijn pieper pakte, om haar op te roepen voor hulp. En waarom ze meer dan 20 jaar afwezig was.

Het is officieel bevestigd dat de overgebleven (oorspronkelijke) Avengers in Endgame gaan tijdreizen.

Wist je dat?

John Wick was bijna Yon-Rogg
John Wick – Independent Films

De strips van Captain Marvel zijn geschreven door Kelly Sue DeConnick (in 2012) en heeft een kleine cameo in de film.

Captain Marvel is niet de eerste Marvel-film die een oorsprong-verhaal overslaat, eerder gebeurde dit al in Spider-Man: Homecoming (2017) met Tom Holland als Peter Parker.

Keanu Reeves (John Wick, Matrix) had bijna een rol te pakken in Captain Marvel als Yon-Rogg. Helaas, waren de opnames van John Wick: Chapter 3 – Parabellum tegelijk met die van Captain Marvel en moest hij deze rol afslaan.

Captain Marvel is de eerste MCU-film die naar streamingdienst Disney+ komt.

Blijf zitten tot de aftiteling verschijnt, want de film heeft twee post-credits scenes. Niet alleen voor, maar ook direct na de aftiteling zit nog een scène.

Captain Marvel trailer

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen