Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

‘Captain Marvel’: de Skrulls, Kree en Starforce uitgelegd

De Kree, Captain Marvel en de Skrulls

Captain Marvel is één van de sterkste superhelden in het Marvel Cinematic Universe (MCU) en werd dat niet zomaar. Carol Danvers (Brie Larson) maakt deel uit van de elite-eenheid binnen het Kree-leger genaamd ‘Starforce’ en moet het opnemen tegen haar grootste vijand: de Skrulls.

Eerder zagen we de Chitauri in The Avengers (2012) en nu maken eindelijk de Skrulls hun debuut in het MCU. Ze staan bekend om hun eeuwenlange oorlog met de Kree (“De Kree-Skrull War”), wat als verhaallijn dient voor deze film. Andere details over deze film kan je lezen in ons uitgebreide artikel over Captain Marvel.

Bekijk hieronder de breakdown over de Skrulls, de Kree en Starforce.

Wie zijn de Skrulls?

De Skrulls
Disney/ Marvel Studios

De Skrulls zijn bedacht door Stan Lee en Jack Kirby en verschenen voor het eerst in de strip Fantastic Four #2 uit 1962 en waren de eerste slechteriken in het Marvel Comics-universum.

De Skrulls afkomstig van de planeet Skrullos, hebben hun oorsprong te danken aan de Celestials. In Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) onthulde de vader van Star-Lord – Ego the Planet – (Kurt Russell) dat hij een Celestial is. Deze groep deed vijf miljoen jaar geleden experimenten op een reptielenras en creëerden drie varianten van de Skrulls: de Prime, de Deviants en de Eternals.

In hun normale vorm zijn ze groen, hebben de gave om van gedaante te veranderen en kunnen elke levensvorm aannemen die ze maar willen. Ook kunnen zij delen van hun lichaam omvormen tot wapens. Met deze eigenschappen kunnen zij in het geheim een planeet binnenvallen, infiltreren en van binnenuit vernietigen. Dit kan een grote invloed hebben op de toekomst van het MCU; iedereen kan tenslotte een Skrull zijn.

In de film hebben zij het dan ook gemunt op onze planeet en een aantal van hen zit al verscholen tussen de mensen. In de trailer wordt een oud vrouwtje geslagen door Captain Marvel, die een Skrull in vermomming is. De leider van de Skrulls is Talos (Ben Mendelsohn), en bevindt zich ook al op aarde. Hij is werkzaam bij S.H.I.E.L.D. en doet zich voor als de baas van Nick Fury (Samuel L. Jackson).

Wie zijn de Kree?

Minn-Erva en Bron-Char

De Kree zijn bedacht door Jack Kirby en Stan Lee en maakte hun debuut in de strip Fantastic Four #65 uit 1967. Hierin waren zij de tegenstanders van de Fantastic Four.

De Kree bestaan al zes miljoen jaar en zijn ook gecreëerd door de Celestials. Deze ruimtegoden creëerden twee soorten: de Kree Eternals en de Kree Deviants, en zijn er in twee verschillende kleuren: de origineel blauwe kleur en in het roze. Zij zijn afkomstig van de planeet Hala en delen deze planeet met het plant-achtige ras: de Cotati. Toen de Skrulls Hala bezochten, vertelden zij dat maar één ras de planeet mag vertegenwoordigen. Er werd een competitie gehouden en uiteindelijk wonnen de Cotati, wat niet in de smaak viel bij de Kree. Zij doodden het Skrull-contact team en stalen hun ruimteschip-technologie. De “Kree-Skrull War” was begonnen. De Kree experimenteerden met deze technologie op mensen en creëerden de Inhumans.

De leider van de Kree is de Supreme Intelligence en is een soort computer die wordt gevoed door gedachten van grote overleden Kree-denkers. De Kree waren verantwoordelijk voor een aantal technologische wonders zoals de Kree sentries en de Psyche-Magnetron.

De Kree waren voor het eerst te zien in Guardians of the Galaxy (2014) en doken later op in de televisieserie Agents of S.H.I.E.L.D. En nu maken ze opnieuw een opwachting in Captain Marvel.

Ronan the Accuser

Wie is Ronan the Accuser

Ronan the Accuser (Lee Pace) is een zeer belangrijk personage in de strips. De naam Accuser is geen bijnaam, maar zijn beroep. Elke Accuser beschikt over een “Cosmi-Rod” en kan hiermee onder andere teleporteren, kosmische energie schieten en materie manipuleren.

In Guardians of The Galaxy waren Ronan The Accuser en Korath The Persuer (Djimon Hounsou) de eerste Kree-personages in het MCU. Zij werkten voor Thanos, maar uiteindelijk koos Ronan zijn eigen weg. Hij wilde wraak nemen op de dood van zijn familie, door de planeet Xander te vernietigen met de Infinity Stone. Hij werd uiteindelijk gedwarsboomd door de Guardians.

Tussen Captain Marvel en Guardians of the Galaxy zit een tijdspad van 20 jaar, maar sluiten direct op elkaar aan.

Wat is de Supreme Intelligence?

Wat is de Supreme Intelligence

De Supreme Intelligence is miljoen jaren geleden gecreëerd door de Kree en heerst nu over de Kree Empire. Het is een entiteit dat gevoed wordt door de grote denkers (kunstenaars, wetenschappers etc.) die ooit geleefd hebben. Na hun overlijden worden de hersenen verwijderd en toegevoegd aan de Supreme Intelligence. Zo groeit het uit tot een grote verzameling van kennis en ervaringen.

In de strips is de Supreme Intelligence een groot groen hoofd met tentakels in een grote buis. In de film Captain Marvel wordt de Supreme Intelligence neergezet als een menselijke gedaante, die gespeeld wordt door actrice Annette Bening. Eerder verscheen Ego the Planet in Guardians of the Galaxy Vol. 2 ook al als menselijke gedaante.

Wat is Starforce?

Starforce-leden

Starforce maakte hun debuut in de strip Avengers #346 uit 1992. Een elite-eenheid van het militaire leger binnen de Kree. Het originele team bestaat uit: Doctor Minerva, Ronan the Accuser, Korath the Pursuer, Captain Atlas, Shatterax, Supremor en Ultimus. Dit is onderdeel van de verhaallijn “Operation: Galatic Storm”, waarin zij het rijk beschermde in de oorlog tegen de Shi’Ar.

Captain Marvel introduceert met Starforce een nieuw sterk team binnen het MCU. Dit militaire team – die al 15 jaar lang bij elkaar zijn – bestaat uit zes leden:

 1. Carol Danvers/ Vers
  Voordat Carol Danvers Captain Marvel wordt, heet ze ‘Vers’. Het is niet bekend welke rangorde ze heeft binnen het team. Daarnaast beschikt ze al over haar superkrachten als de film begint.
 2. Yon-Rogg
  De leider van Starforce is Yon-Rogg (Jude Law) die de mentor en trainer is van Carol Danvers.
 3. Korath the Pursuer
  De tweede in rang is Korath the Pursuer, die eerder verscheen in Guardians of the Galaxy (2014) en werkte voor Ronan the Accuser en Thanos.
 4. Minn-Erva
  Minn-Erva (Gemma Chan) is een sniper en een lange afstand specialist die zeer toegewijd is aan Starforce. Zij was ooit de beste van het team, totdat Danvers zich bij de groep aansloot en haar van de troon stootte.
 5. Bron-Char
  Bron-Char (Rune Temte) is de sterkste van de groep.
 6. Att-Lass
  Att-Lass (Algenis Perez Soto) is de scherpschutter van het team en gespecialiseerd in wapens.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen