Search
Close this search box.
Search

‘Eternals’: wie zijn de ‘Celestials’?

De Celestials

In Marvels Eternals komen we meer te weten over de Celestials. Zij zijn de scheppers van vele levens in het Marvel-universum, waaronder de Eternals en Deviants. Deze “ruimtegoden” zoals ze gerefereerd worden door de Eternals en Deviants waren kort te zien in twee Marvel-films, maar zonder verdere uitleg over hun oorsprong of wat ze gedaan hebben.

De Celestials zijn net als de Eternals bedacht door Jack Kirby en maakte hun debuut in Eternals #1 (1976), en verschenen regelmatig in de reeks.

Lees hieronder onze uitgebreide breakdown over wie de Celestials zijn.

Wat is de oorsprong van de Celestials?

First Firmament en de Aspirants
First Firmament en de Aspirants

In het begin van het Marvel-universum, was er de First Firmament (de First Universe), en niets anders. Hij voelde zich eenzaam en begon leven te scheppen, en creëerde Celestials, zijn dienaren. Er waren twee soorten: de zwart-witte en de gekleurde. De zwart-witte zochten goedkeuring als zij leven wilden scheppen en waren erg toegewijd aan hun schepper. De First Firmament noemde deze trouwe dienaren: de Aspirants. De gekleurde “rebellen”, die we vandaag de dag kennen als de Celestials, wilden dat hun creaties konden evolueren, maar werd door de First Firmament gezien als godslastering, en begon een oorlog tegen de gekleurde rebellen; de Celestial War.

De oorlog eindigde door de nederlaag van de Aspirants en de Celestials brachten hun wapens tot ontploffing, met als gevolg dat de First Firmament geraakt werd, en er een substantie vrijkwam. Hierdoor ontstonden er honderden nieuwe universums. Uit angst sloeg hij op de vlucht samen met de overgebleven Aspirants. De nieuwe universums vormden samen een nieuw wezen: de Second Cosmos en de First Multiverse.

Wat zijn Celestials?

Wat zijn Celestials
Arishem en alle Celestials

Celestials zijn kolossale humanoids, die 600 meter hoog zijn en een harnas (met wapens) dragen. Niemand weet hoe ze eruit zien onder het harnas, maar deze ruimtegoden zouden enkel bestaan uit pure energie, waardoor ze contact kunnen maken met de fysieke wereld. Er zijn zo’n twintig Celestials in het Marvel-universum en de leider is Arishem the Judge.

Welke krachten hebben Celestials?

Mad Celestial
De Mad Celestial

De Celestials zijn dé krachtigste kosmische wezens in het Marvel Universum, die leven kunnen creëren, maar ook kunnen vernietigen. Zij hebben ongelimiteerde kosmische krachten en zijn onmogelijk te doden, te verwonden of te beschadigen. En zelfs als het beschadigt raakt, herstelt het in enkele seconden. Hun zwakke plek zijn de hersenen, maar ook dan kunnen ze weer tot leven gewekt worden.

De Celestials creëerden de Eternals en de X-Men

Skrulls, Eternals en Mutants
Een Skrull, Eternal en een mutant

Ongeveer vijf miljoen jaar geleden kwamen de Celestials naar Aarde om genetische experimenten uit te voeren op de vroege mens, en creëerden twee verschillende rassen: de onsterfelijke Eternals en de monsterlijke Deviants. Deze experimenten hebben ook geresulteerd in het ontstaan van het X-Gen, waardoor sommige mensen tijdens de puberteit superkrachten ontwikkelen. Zij worden mutanten genoemd. Helden als de Hulk, Spider-Man en Captain Marvel kregen daarentegen pas na blootstelling aan straling hun superkrachten.

Ook op andere planeten werden soortgelijke experimenten uitgevoerd door de Celestials, zoals die van de Skrulls en de Kree. Het ontstaan van de Inhumans, was echter te danken aan genetische manipulatie door de Kree zelf.  Elk ras waar de Celestials ooit mee hebben geëxperimenteerd worden af en toe bezocht door Arishem the Judge. Als het ras niet voldoet aan de eisen van de Celestials, wordt het ras uitgeroeid door de Celestial, Exitar (the Executioner).

De Celestials in het MCU

Knowhere en Eson the Searcher
Knowhere en Eson the Searcher

De afgelopen vijf jaar hebben we drie (en een kwart) Celestials kunnen spotten in het MCU, in beide Guardians of the Galaxy-films. In 2014 bezoeken de Guardians of the Galaxy een plek genaamd “Knowhere”, waar ze de Orb willen verkopen aan Tivan. Wat ze niet weten, is dat ze binnenin het hoofd van een dode Celestial zitten.

De tweede Celestial zien we wanneer The Collector (Benicio Del Toro) een hologram toont, waarin Eson the Searcher een scepter vasthoudt met daar binnenin de Power Stone en hiermee een volledige beschaving uitroeit.

In Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) onthulde Ego (the Living Planet) (Kurt Russell), de biologische vader van Peter Quill/ Star Lord (Chris Pratt), dat hij een Celestial is. Dit betekent dat Star Lord ook deels een Celestial is.

De laatste Celestial zien we voorbij komen in Thor: Ragnarok (2017) als Thor (Chris Hemsworth) uitkijkt op een vuilnisbelt, op de planeet Sakaar. Dit is een verzamelpunt voor verloren en niet liefhebbende spullen, en ligt bezaaid met onder andere lichaamsonderdelen van dode Celestials. Een andere referentie zijn de kostuums van Grandmasters (Jeff Goldblum) poortwachten, waarvan de harnassen lijken op Celestials.

Wanneer verschijnt ‘Eternals’?

Eternals verschijnt op 3 november 2021 in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen