Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Dit zijn de vijanden in ‘Spider-Man: Far From Home’

Spider-Man en Mysterio

Over een week verschijnt Spider-Man: Far From Home in de bioscopen. Het vervolg op Spider-Man: Homecoming (2017) introduceert een aantal nieuwe vijanden in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Twee karakters hebben we al eerder gezien in de Spider-Man trilogie van regisseur Sam Raimi.

Spider-Man: Far From Home introduceert het Multiversum in het MCU. In Avengers: Infinity War (2017) knipte Thanos (Josh Brolin) met zijn vingers, waardoor de helft van het universum werd weggevaagd, maar creëerde tegelijkertijd ook een gat in onze dimensie waar Mysterio en de Elementals doorheen zijn gereisd.

In onze breakdown hieronder lees je meer over de vijanden in Far From Home.

Wie is Mysterio?

Jake Gyllenhaal als Mysterio

Mysterio verscheen voor het eerst in de strip Amazing Spider-Man #13 die bedacht werd door Stan Lee en Steve Ditko in juni 1964. Quentin Beck was een voormalig stuntman, acteur en special effects designer, die het slechte pad opging nadat hij te horen kreeg dat er geen toekomst meer voor hem was in Hollywood.

Ondanks dat Beck geen superkrachten heeft, is hij een meester in het creëren van special effects, illusies, hypnoses en andere trucs om mensen ervan te overtuigen dat hij superkrachten heeft. In de strips was hij een vaste vijand van Spider-Man.

Jake Gyllenhaal speelt de rol van Quentin Beck/ Mysterio in Spider-Man: Far From Home. Beck is afkomstig van een andere planeet genaamd: Aarde-833. In Infinity War creëerde Thanos met zijn snap een gat in onze dimensie, waar Mysterio en de Elementals doorheen zijn gereisd en op onze Aarde-616 terecht zijn gekomen.

Het is nog onduidelijk wat voor soort rol Mysterio heeft in de film. In de trailer heeft hij de hulp van Spider-Man nodig om de Elementals te verslaan, die een spoor van vernieling achterlaten. Echter, hebben de Elementals geen enkele associatie met Spider-Man in de strips. De kans is groot dat dit een creatie is van Mysterio, die zich voordoet als held, maar later zijn grootste vijand blijkt te zijn.

In de trilogie van Sam Raimi’s Spider-Man speelde Bruce Campbell de rol van Quentin Beck. Helaas, hebben we hem nooit kunnen zien als zijn alterego Mysterio in ‘Spider-Man 4’. Er waren concrete plannen dat Mysterio het samen met The Vulture, Rhino en Shocker zouden opnemen tegen Tobey Maguire als de toenmalige Peter Parker/ Spider-Man.

Wie zijn de Elementals?

Mysterio en de Elementals

De Elementals bestaat uit een groep van vier dimensionale wezens, die elk een element beheersen: Hydron beheerst water, Magnum beheerst aarde, Hellfire beheerst vuur en Zephyr beheerst lucht. De groep verscheen voor het eerst in de strip Marvel’s Supernatural Thrillers Vol. 1 uit 1974 en hebben geen enkele connectie met Spider-Man.

De trailer van Far From Home bevat subtiele easter eggs die de identiteiten bevestigen van Hydro-Man, Sandman en Molten Man. Het vierde element is nog een mysterie, maar zou een combinatie kunnen zijn van deze drie wezens.

Wie is Hydro-Man?

Hydro-Man

Eén van de Elementals in Spider-Man: Far From Home is Hydro-Man. In de teaser trailer is er een easter egg te vinden op de voorkant van een boot, die achter Ned en Betty vaart in Venetië. De boot bevat de nummer “ASM 212” die refereert naar het stripboek Amazing Spider-Man #212. Deze was uitgebracht in 1981 en werd geschreven door Dennis O’Neill en introduceerde de klassieke vijand Hydro-Man.

In de strips was Morris Bench een crewlid op een US cargo-schip die tijdens een gevaarlijk experiment per ongeluk door Spider-Man in zee viel. Bench kwam in aanraking met water en de vrijgekomen straling van de krachtige generator die op dat moment getest werd. Hierdoor was hij in staat om zichzelf te veranderen in water en de gave om water te manipuleren.

Wie is Sandman?

Sandman

De tweede easter egg is makkelijk te missen in de teaser en deze is te vinden op de kentekenplaat met de cijfers “463”. Deze komt voorbij in de scene waarin Nick Fury (Samuel L. Jackson) en agent Maria Hill (Cobie Smulders) oog in oog staan met de tweede elemental genaamd Sandman.

De cijfers 463 zijn een referentie naar de strip Amazing Spider-Man #4 die uitgebracht werd in 1963 en door Stan Lee bedacht werd. Deze strip introduceerde de vijand Flint Marko/ Sandman; een crimineel die op de vlucht was en in aanraking kwam met bestraald zand op een verboden terrein.

Sandman hebben we eerder gezien in Spider-Man 3 (2007) met Tobey Maguire als Peter Parker/ Spider-Man en Thomas Haden Church als Flint Marko/ Sandman.

Wie is Molten Man?

Molten Man

De laatste easter egg is te vinden in de scene waarin Peter Parker en zijn klasgenoten wegrennen op de Tower Bridge in Londen. Zij rennen langs een auto met de kentekenplaat “2865 SEP”. Dit kenteken refereert naar Molten Man’s eerste opwachting in de strip Amazing Spider-Man #28, die geschreven werd door Stan Lee en Steve Ditko. Deze werd uitgebracht in september 1965.

In de strips is Mark Raxon/ Molten Man een laboratorium assistent die per ongeluk vloeibaar metaal van een meteoriet over zich heen morst, waardoor zijn huid veranderde in gesmolten steen. Hij werd bestendig tegen straling en kreeg de gave om hitte te genereren.

Chameleon in Far From Home?

Numan Acar als Dimitri Chameleon

Naast Jake Gyllenhaal heeft ook acteur Numan Acar een rol in Spider-Man: Far From Home. Hij speelt het personage Dimitri. Trouwe striplezers legde gelijk de link met Dmitri Smerdyakov, die in de strips beter bekend staat als de Chameleon.

Chameleon werd bedacht door Stan Lee en Steve Ditko en verscheen voor het eerst in de strip Amazing Spider-Man #1, die uitgebracht werd in maart 1963. Chameleon is een meester in vermommen, die zijn ervaringen gebruikt voor internationale spionage. In Far From Home werkt Dimitri voor Nick Fury.

Zien we The Vulture terug in Far From Home?

The Vulture in Spider-Man: Homecoming

Adrian Toomes (Michael Keaton) beter bekend als The Vulture is niet te zien in Spider-Man: Far From Home. Hem zagen we aan het einde van Spider-Man: Homecoming (2017) met Mac Gargan (Michael Mando) opgesloten zitten in de gevangenis.

De reden dat The Vulture niet in de film zit, is dat de film al genoeg vijanden heeft naast Mysterio. Dit neemt niet weg dat we hem nooit meer zullen zien. Het schijnt dat alle slechteriken een team gaan vormen als de Sinister Six in Spider-Man 3 die uitkomt in 2021.

Spider-Man: Far From Home slingert op 3 juli 2019 in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen