Search
Close this search box.
Search

Elke Marvel-film waarin Loki te zien is

Loki in Marvel-films

Al tien jaar lang maken Loki en Thor deel uit van het Marvel Cinematic Universe (MCU). In het afgelopen decennium zagen we een geadopteerde zoon van Odin, een jaloerse broer en antiheld. Sinds Thor: Ragnarok werd Loki een beter persoon, maar was van korte duur. Zijn nieuwe avonturen beginnen in zijn eigen serie op Disney+, dankzij Avengers: Endgame.

Voordat de Marvel-serie Loki in premiere gaat, is dit de perfecte timing om alle Marvel-films waarin Loki verscheen, op te sommen. Als je nog geen enkele Marvel-film gezien hebt, waarin de God of Mischief verschijnt, dan kan je beter dit artikel vermijden of alsnog de films kijken op Disney+.

Thor (2011)

Loki in Thor
© Marvel Studios

We maken kennis met Loki (Tom Hiddleston), de broer van Thor Odinson (Chris Hemsworth). Loki komt erachter dat hij niet de zoon van Odin (Anthony Hopkins) en Frigga (Rene Russo) is, maar van Laufey (Colm Feore), de leider van de Frost Giants uit Jotunheim. Hij is ten vondeling gelegd en gevonden door Odin, tijdens de oorlog tegen de Frost Giants. Loki werd meegenomen om later als verbond te dienen tussen de twee werelden, voor een blijvende vrede. Als Thor verbannen wordt naar de Aarde en Loki de troon overneemt, probeert hij de Frost Giants uit te roeien. Odin keurt zijn acties af, waarop Loki zichzelf in de afgrond gooit van het heelal en in een wormhole valt.

The Avengers (2012)

Loki in The Avengers
© Marvel Studios

De wormhole transporteert Loki naar Sanctuary, oftewel Chitauri Space. Daar sluit hij een deal met Thanos (Josh Brolin) en The Other (Alexis Denisof), om de Tesseract (de Space Stone) terug te halen. In ruil daarvoor krijgt hij de Scepter en de leiding over de Chitauri om de Aarde te veroveren. Eenmaal op Aarde, krijgt Loki de Tesseract in bezit en opent een wormhole boven New York City en veroorzaakt de invasie van de Chitauri. Ze worden uiteindelijk verslagen door de Avengers en Thor neemt Loki als gevangene mee naar Asgard.

Thor: The Dark World (2013)

Loki in Thor: The Dark World
© Marvel Studios

Odin zet Loki voorgoed achter de tralies in de Asgardian Dungeons, maar niet voor lang. Thor heeft namelijk de hulp van Loki nodig, om de Dark Elves, onder leiding van Malekith (Christopher Eccleston) te verslaan. Malekith wilt de Aether (de Reality Stone) gebruiken om het universum in eeuwige duisternis te veranderen. Tijdens dit gevecht offert Loki zichzelf op en sterft in Thor’s armen. Zodra Malekith is verslagen, keert Thor terug naar Asgard en vertelt Odin over Loki’s heldendaden. Wanneer Thor vertrekt, verandert Odin in Loki, die zijn dood in scène had gezet en nu de controle over Asgard heeft.

Thor: Ragnarok (2017)

Loki in Ragnarok
© Marvel Studios

Thor keert terug naar Asgard, terwijl Loki zich nog steeds imiteert als Odin. Dat wordt snel beëindigd als hij oog in oog staat met Thor, die hem dwingt hun naar de locatie van hun vader te brengen. Odin is op ballingschap in Noorwegen en ze zijn net op tijd als hij overlijdt. Door zijn dood wordt de vloek opgeheven op hun zuster Hela (Cate Blanchett), de eerstgeborene van Odin die al te graag oorlog wilt voeren tegen de Nine Realms. Na een kort gevecht, stranden de broers op de planeet Sakaar, waar Loki bevriend raakt met de Grandmaster (Jeff Goldblum).

De God of Thunder wordt uitgedaagd om het op te nemen tegen zijn collega, de Hulk (Mark Ruffalo). Ondanks dat Loki zijn weg naar vrijheid probeerde te manipuleren, kiest hij toch de kant van zijn broer in een laatste gevecht tegen hun zuster, Hela. Loki roept Surtur (Clancy Brown) op die Hela verslaat door een Ragnarok te veroorzaken, waardoor heel Asgard vernietigt wordt. De Asgardians weten net op tijd Asgard te verlaten en zitten op de Statesman, het vluchtelingenschip. Thor zet de koers richting de Aarde.

Avengers: Infinity War (2018)

Loki in Infinity War
© Marvel Studios

Tijdens zijn laatste momenten op Asgard, wist Loki de Tesseract uit Odins kluis mee te nemen. Hij kiest uiteindelijk om bij zijn broer te blijven en zijn troon te ondersteunen. De gevolgen van zijn deal met Thanos zouden Loki snel achtervolgen omdat de Asgardians onderweg – richting de Aarde – onderschept worden door een groter schip. Thanos en de Black Order betreden het vluchtelingenschip en leggen de helft van de bemanning om. Loki overhandigt Thanos de Tesseract en probeert hem op een gluiperige manier met zijn dolk te doden, maar dat mislukt. Thanos wurgt Loki en breekt zijn nek. Thor kijkt hopeloos toe hoe zijn broer in koele bloede is vermoord.

Avengers: Endgame (2019)

Loki in Avengers: Endgame
© Marvel Studios

Ondanks dat Loki is omgekomen in Infinity War, keert hij terug in Avengers: Endgame. De Avengers reizen terug naar 2012 – waar de Battle of New York plaatsvindt – om drie Infinity Stones terug te krijgen, één daarvan is de Space Stone. Loki (de 2012-variant) is op dat moment gearresteerd en zodra het koffertje met de Tesseract, voor zijn voeten ligt, ontsnapt hij. Vanaf dit moment speelt de Marvel-serie Loki zich af.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen