Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

‘Captain Marvel’: de geschiedenis van de Tesseract

Loki en de Tesseract

In Captain Marvel speelt de Tesseract, ook wel bekend als de Cosmic Cube of de Space Stone een zeer belangrijke rol. Het is één van de zes Infinity Stones en is al eerder gebruikt door verschillende beschavingen, voordat het in de kluis van Odin terecht kwam.

In dit artikel hebben we een chronologische breakdown gemaakt over de geschiedenis van de Tesseract en hoe het zijn weg heeft gevonden binnen het Marvel Cinematic Universe (MCU).

Als je Captain Marvel nog niet hebt gezien, lees dan niet verder.

***** Let op! Mogelijke spoilers *****

Wat is de Tesseract?

Wat is de Tesseract
De Tesseract

De Tesseract is een blauwe kubus die de Space Stone bevat. De Space Stone is één van de zes Infinity Stones, die Thanos (Josh Brolin) weet te verzamelen op zijn Infinity Gauntlet en hiermee de helft van het universum weet uit te roeien.

De Tesseract wordt gebruikt om portalen te creëren en om te kunnen teleporteren binnen het universum. Deze kubus is ook gebruikt voor het ontwikkelen van wapens, motoren voor ruimteschepen, én de oorsprong van Carol Danvers (Brie Larson) als Captain Marvel.

Captain America: The First Avenger

Johann Schmidt a.k.a Red Skull met de Tesseract

In de 10e eeuw versloeg Odin (Anthony Hopkins) de Frost Giants en besloot hij de Tesseract achter te laten bij de Vikingen in Noorwegen. Hier bleef het verborgen tot in de Tweede Wereldoorlog een groep van Nazi’s/HYDRA-soldaten, onder leiding van Johann Schmidt a.k.a. Red Skull (Hugo Weaving) een kerk vonden in Noorwegen. Schmidt werkte samen met Dr. Arnim Zola (Toby Jones) om wapens te ontwikkelen met energie van de Tesseract.

Red Skull met de Tesseract

Red Skull hoopte met de Cosmic Cube de wereld te kunnen vernietigen, maar werd tijdens een gevecht met Captain America (Chris Evans) de ruimte ingeschoten. In Avengers: Infinity War (2019) bevestigde Red Skull aan Thanos dat hij van de Aarde is verbannen en gestuurd is naar de planeet Vormir.

Na de verdwijning van Red Skull, brandde de Tesseract door de bodem van de Valkyrie en belandde het vervolgens op de bodem van de oceaan. Het vliegtuig met Captain America aan boord stortte neer in zee. Het duurde jaren voordat Steve Rogers werd gevonden door Howard Stark (Dominic Cooper). Tijdens deze zoektocht vond hij ook de Tesseract.

Captain Marvel en Project Pegasus

Project Pegasus

Stark en andere leden van S.H.I.E.L.D. startte vlak daarna het Project Pegasus op. Zij bestudeerden in het geheim de Tesseract op een afgesloten locatie in de Mojavewoestijn. Dit onderzoekscentrum werd uiteindelijk opgeblazen door de Avengers in The Avengers (2012).

In Captain Marvel werkt Mar-Vell a.k.a. Dr. Wendy Lawson (Annette Bening) voor Pegasus als luchtvaarttechnicus, waar ze een sneller-dan-het-licht motor bouwt, die werkt op de energie van de Tesseract. Uit voorzorg heeft Lawson de kubus verstopt op een onzichtbare locatie; net buiten de baan van de Aarde.

Als Danvers en Lawson tijdens een experimentele vlucht uit de lucht worden geschoten door Starforce-leider Yon-Rogg (Jude Law) stort hun vliegtuig neer. Mar-Vell overlijdt ter plekke en Danvers vernietigt de motor (als laatste wens van Mar-Vell), waardoor er een explosie van energie ontstaat waaraan Danvers wordt blootgesteld. Zij absorbeert de blauwe energie en ontvangt dezelfde krachten als hetgeen wat de Tesseract aandrijft.

Danvers en de jonge Nick Fury (Samuel L. Jackson) leren elkaar kennen en gaan samen op onderzoek uit naar de verborgen kubus. Enkele jaren later vinden Danvers en Fury aan de hand van coördinaten de verborgen kubus op een onzichtbare ruimteschip niet ver weg van de Aarde. Tijdens een gevecht met de Kree, heeft haar kat Goose de kubus ingeslikt. Fury liegt tegenover zijn S.H.I.E.L.D.-collega agent Coulson (Clark Gregg) over de exacte locatie van de Tesseract. In de post-credits zien we dat Goose de kubus – als een soort van haarbal – uitspuugt op het bureau van Fury.

Thor

Thor Tesseract

In de post-credits van Thor (2011), zien we Nick Fury (nu directeur van S.H.I.E.L.D.) de koffer met kubus tonen aan Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgård) in de hoop dat hij S.H.I.E.L.D. kan helpen met het ontwikkelen van wapens, die de Aarde zou kunnen beschermen tegen buitenaardse aanvallen. Selvig is dan al beïnvloed door Loki (Tom Hiddleston), als hij zegt geïnteresseerd te zijn. Het programma waarvoor hij zou werken heet: Pegasus.

The Avengers

Avengers Tesseract

Het plot van The Avengers draait om de Tesseract die Loki heeft gestolen van S.H.I.E.L.D., die hij vervolgens gebruikt om een portal te openen boven New York. Hierop volgt een invasie van het buitenaardse leger de Chitauri. Dit waren redenen genoeg voor Nick Fury om de Avengers op te zetten; zodat zij de wereld kunnen redden.

Aan het einde van de film neemt Thor (Chris Hemsworth), Loki en de Tesseract mee terug naar zijn thuiswereld Asgard. Hier ligt de kubus opgeborgen in de kluis van Odin.

Thor: Ragnarok

Hela loopt voorbij de tesseract

De eerste keer dat we de Tesseract weer zien opduiken is in Thor: Ragnarok (2017). Dit is wanneer Hela (Cate Blanchett) de kluis van Odin binnenloopt en de Tesseract passeert als zij opzoek is naar de Eternal Flame.

Tijdens de verwoesting van Asgard wordt Loki de kluis ingestuurd door Thor. Hij krijgt de opdracht om Surtur weer tot leven te brengen, maar kan het toch niet laten om de kubus stiekem mee te nemen.

Loki steelt de Tesseract


In de post-credits van Thor: Ragnarok zien we een ruimteschip met gevluchtte Asgardians aan boord, die overschaduwd wordt door een veel groter schip, namelijk die van Thanos en de Black Order.

Avengers: Infinity War

Loki overhandigt Tesseract aan Thanos

In de openingsscène van Avengers: Infinity War is de helft van de Asgardians uitgeroeid door Thanos en de Black Order.

De Space Stone in de Infinity Gauntlet

Als Thor gemarteld wordt door Thanos, ziet Loki er niets anders op om de Tesseract tevoorschijn te halen en te overhandigen aan Thanos. De Mad Titan knijpt de Tesseract fijn, waardoor de steen zichtbaar wordt en wordt geplaatst in de Infinity Gauntlet.

Avengers: Endgame

Loki ontsnapt met de Tesseract in Avengers: Endgame

De Avengers hebben een plan bedacht om de doden van de Snap terug te halen en gaan tijdreizen. Ze reizen terug naar 2012, waar net de Battle of New York heeft plaatsgevonden. Deze Loki-variant is gearresteerd en wordt afgevoerd door Thor en Tony Stark in de Stark Tower. Op dat moment valt – door een boze Hulk – de Tesseract op de grond, voor Loki’s voeten. Hij twijfelt geen moment en ontsnapt met de Tesseract.

Loki-serie

De Tesseract in Loki-serie

De gebeurtenissen uit de serie Loki, spelen zich direct af nadat de Loki-variant uit 2012 met de Tesseract ontsnapt. De God of Mischief wordt gearresteerd door de Time Variance Authority (TVA). Wat er precies met de Tesseract gebeurd, weten we vanaf 9 juni aanstaande op Disney+.

De Tesseract-watchlist

Wil je het hele verhaal volgen van de Tesseract? Dit zijn de Marvel-films en serie die je in chronologische volgorde moet kijken:

  1. Captain America: The First Avenger (2011)
  2. Captain Marvel (2019)
  3. Thor – post-credits scene (2011)
  4. The Avengers (2012)
  5. Thor: Ragnarok (2017)
  6. Avengers: Infinity War (2018)
  7. Avengers: Endgame (2019)
  8. Loki – seizoen 1 (2021)

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen