Search
Close this search box.
Search

Wat is de Time Variance Authority (TVA) in ‘Loki’?

Wat is de TVA

In de Marvel-serie Loki, wordt een nieuwe organisatie geïntroduceerd binnen het Marvel Cinematic Universe. Deze organisatie speelt een belangrijke rol als het gaat om tijdreizen of als er wordt gerommeld met de tijdlijn. In Avengers: Endgame, wist Loki te ontsnappen met de Tesseract en in de trailer is te zien dat hij gearresteerd wordt door medewerkers van de Time Variance Authority.

Wie of wat is deze organisatie en wat is hun rol in de Disney+-serie, Loki? Hieronder leggen we dit in een paar minuten uit.

Wat is de TVA?

De TVA in Loki

De Time Variance Authority (TVA) is bedacht door Walt Simonson en Sal Buscema, en werd geïntroduceerd in Thor #371 (1986). Deze bureaucratische organisatie houdt toezicht op alle tijdlijnen binnen het multiversum, waarin tijdreizen nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Wanneer iemand gaat tijdreizen, ontstaat er een alternatieve realiteit. Als dit een gevaar vormt voor het multiversum, dan hebben zij de macht deze ongedaan te maken.

De TVA opereert vanuit de Null-Time Zone, waarin tijd niet verstoord kan worden en wordt geleid door een mysterieus wezen, genaamd Mr. Alternity. Onder hem vallen diverse beheerders, waaronder: Mr. Mobius M Mobius, Mr. Orobourous, Mr. Paradox en Mr. Tesseract.

Wat zijn Chronomonitors?

Chronomonitors

Bij de TVA werken oneindig veel Chronomonitors. Dit zijn gezichtloze mannen – zonder emotie – die achter hun computer zitten in de Hall of Chronometery, om elke tijdstroom waaraan ze zijn toegewezen in de gaten te houden. Er is voor elk bestaande tijdslijn, een Chronomonitor toegewezen en wordt ‘geboren’ zodra een nieuwe realiteit tot stand komt. Wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt binnen hun toegewezen realiteit, dan berekent de Chronomonitor of verdere actie nodig is. Indien nodig splitst hij de tijdslijn vanaf dat punt, om de mogelijke gevolgen van die gebeurtenis te volgen; een nieuwe Chronomonitor wordt gecreëerd.

De tijdpolitie van de TVA

De Minutemen in Loki

Naast de Chronomonitors, zijn er ook de Minutemen, de tijdpolitie van de TVA. Zij beveiligen het hoofdkantoor en bewaken de tijdlijn. Wanneer iemand rommelt met de tijdlijn, dan worden de Minutemen erop afgestuurd om de verdachte of verdachten te arresteren.

De Minutemen zijn bedacht door Walt Simonson en verschenen voor het eerst in Fantastic Four #352 (1991). Het is een agentschap, gecreëerd door middel van klonen en cybernetica. Ze dragen beschermende kleding en beschikken over apparatuur waarmee ze tijdlijnen kunnen doorkruisen. De Minutemen staan onder leiding van Justices, tijdelijke politieofficieren die vaak de titel “Justice” dragen, zoals Justice Peace, Justice Love en meer.

Wie zijn de Time-Keepers?

De-Time-Keepers
Zanth (links), Ast (midden) en Vort(h) (rechts)

De TVA zegt wel dat het volledige autoriteit heeft over het multiversum, maar is eigenlijk niet waar. Er zijn namelijk grenzen aan hun bereik én macht. In 1976 bedachten Mark Gruenwald en Ralph Macchio, de Time-Keepers die hun debuut maakte in Thor #243. Het drietal bestaande uit Vort(h), Zanth en Ast zijn een creatie van He Who Remains. Hij is de allerlaatste TVA-directeur, die leeft in de Citadel aan het Einde der Tijden; de laatste realiteit in het multiversum.

In de trailer zien we de Time-Keepers twee keer voorbij komen, in de vorm van standbeelden die het TVA-hoofdkantoor vertegenwoordigen. Zoals hun naam al doet vermoeden bewaken zij de tijd. Deze beschermers hebben (bijna) onbeperkte krachten om de tijd te beheersen en hun doel is om hun bestaan in stand te houden, zodat het universum in vrede blijft.

Vanaf wanneer is ‘Loki’ te zien?

Loki is te streamen, vanaf 9 juni 2021 op Disney+.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen