Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

‘Loki’: alles wat je moet weten over deze serie

Loki serie poster

Na de gebeurtenissen in Avengers: Infinity War, leek het doek te zijn gevallen voor de God of Mischief. Niets blijkt minder waar, want Loki krijgt zijn eigen serie. In Infinity War waren zijn laatste woorden tegen Thor: “Ik verzeker je, broer, de zon zal voor ons weer schijnen” en hij komt hiermee zijn belofte na. Alhoewel hij niet meer dezelfde Loki is, als toen we hem voor het laatst zagen in Thor: Ragnarok.

Loki is een spin-off in het Marvel Cinematic Universe (MCU) en draait om Loki (Tom Hiddleston), ook wel de God of Mischief genoemd vanwege zijn streken. Al 10 jaar lang is hij onderdeel van het MCU en elke film waarin Loki speelt hebben we voor je opgesomd. De tv-serie is geregisseerd door Kate Herron (Sex Education) en geschreven door Michael Waldron (Rick and Morty). Helaas, zal de serie bestaan uit zes afleveringen, met elk een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Wanneer speelt de serie zich af?

De Marvel-serie Loki pakt direct de draad op, nadat de Loki-versie uit 2012 ontsnapt met de Tesseract (Space Stone), in Avengers: Endgame (2019). Dit gaf hem de mogelijkheid om door de ruimte en tijd te reizen.

Een korte terugblik

Loki in The Avengers
© Marvel Studios

In Thor (2011) wordt Loki geïntroduceerd, die erachter komt dat hij de zoon van Laufey (Colm Feore) is, de leider van de Frost Giants. Loki gooit zichzelf in een wormhole, die in Avengers (2012) uitkomt bij Sanctuary. Hier heeft hij een deal gesloten met Thanos en The Other, om de Tesseract terug te halen. In ruil hiervoor krijgt hij de leiding over de Chitauri en veroorzaakt een invasie van buitenaardse wezens boven New York. De Avengers weten de Chitauri uit te schakelen en Loki wordt door Thor (Chris Hemsworth) meegenomen naar Asgard. Thor vraagt Loki om hulp in Thor: The Dark World (2013), in de strijd tegen de Dark Elves. Tijdens dit gevecht sterft Loki in Thor’s armen. Thor vertelt Odin over Loki’s heldhaftige optreden en wanneer Thor vertrekt, verandert Odin in Loki, die zijn dood had gefaked.

Zodra Thor in Thor: Ragnarok (2017) terugkeert naar Asgard, heeft de God of Thunder al snel door dat Loki zich voordoet als Odin. De broers vinden Odin (Anthony Hopkins) in Noorwegen en ze zijn net op tijd, om zijn dood te aanschouwen. Door zijn dood, keert Hela (Cate Blanchett), de eerstgeborene van Odin, terug van verbanning. Na een kort gevecht, belanden Loki en Thor op de planeet Sakaar, waar Loki bevriend raakt met de Grandmaster (Jeff Goldblum). Thor wordt uitgedaagd voor een gladiatorgevecht en moet het opnemen tegen de Hulk (Mark Ruffalo).

Loki in Infinity War en Ragnarok
Loki in Avengers: Infinity War (l) en Thor: Ragnarok (r)

Uiteindelijk gaan Loki en de Revengers richting Asgard, om Thor te helpen, in een laatste gevecht tegen hun zuster. Als Hela verslagen is en Asgard ten onder gaat, zijn de Asgardians net op tijd geëvacueerd op de Statesman (het vluchtelingenschip), die koers zet richting de Aarde. Onderweg worden de Asgardians onderschept door een groter schip. In Avengers: Infinity War (2018), blijkt het Thanos (Josh Brolin) en de Black Order te zijn, die de Asgardians aan boord hebben uitgemoord. Wanneer Loki de Tesseract overhandigt aan Thanos, probeert hij in wanhopige poging Thanos te vermoorden, wat mislukt. Thanos breekt Loki’s nek en overlijd ter plekke.

Wat is het verhaal?

Loki in Avengers: Endgame
© Marvel Studios

De Avengers reisden in Avengers: Endgame terug naar 2012, waar de Battle of New York plaatsvindt. Loki is gearresteerd en wordt afgevoerd. Vanwege een domme actie van de Hulk, valt de Tesseract (Space Stone) op de grond, voor Loki’s neus. Loki twijfelt geen moment, pakt de Tesseract op en verdwijnt uit de tijdslijn van 2012. Een alternatieve tijdlijn is gecreëerd. 

Vanaf dit moment, gaat de tv-serie verder en wordt de God of Mischief gevangen genomen door de Time Variance Authority (TVA), die alle tijdlijnen in het Marvel-universum bewaken. Zij komen in actie zodra iemand gaat tijdreizen of als er wordt gerommeld met de tijdlijn. Door zijn ontsnapping heeft hij voor problemen gezorgd in de tijdlijn, waardoor meerdere realiteiten beginnen te botsen. Loki wordt gedwongen samen te werken met de TVA, onder leiding van Mobius M. Mobius (Owen Wilson) en moet hen helpen bij het pakken van een nog grotere bedreiging. Als hij weigert, dan wordt hij gewist uit de realiteit. Deze grote bedreiging zou kunnen duiden op alternatieve Loki-varianten, waaronder Lady Loki.

Loki en Mobius in Loki-serie
© Marvel Studios

De TVA zal Loki door de tijd en ruimte sturen, om zijn misdaden goed te maken. Loki ziet dit als een kans om de wereldgeschiedenis te willen beïnvloeden. In de trailers zien we verschillende tijdperiodes voorbij komen, waaronder de uitbarsting van de Vesuvius in 79 en de klopjacht op D.B. Cooper in 1974, die een vliegtuig kaapte en naar Seattle vloog. Alle gebeurtenissen in deze serie zijn op de één of andere manier verbonden met de film Doctor Strange: In the Multiverse of Madness (2022). Nu blijkt ook dat er een tweede seizoen van Loki komt. Wanneer? Dat is nog niet bekend gemaakt.

Wie kunnen we nog meer verwachten in de serie?

Owen, Sophia en Gugu in Loki-serie
Owen Wilson, Sophia Di Martino en Gugu Mbatha-Raw

Naast Tom Hiddleston, als Loki zijn er meer acteurs die een rol zullen spelen in de serie. Zo zijn onder andere Owen Wilson, Sophia Di Martino en Gugu Mbatha-Raw gecast voor een rol in de Marvel-serie. Owen Wilson is te zien als Mobius M. Mobius. De rol van Di Martino is nog erg mysterieus, maar de geruchten gaan rond dat zij de rol van Lady Loki gaat spelen. Gugu Mbatha-Raw speelt Judge Renslayer, die in de comics bekend staat als het liefje van Kang the Conqueror.

Wanneer verschijnt ‘Loki’?

Vanaf 9 juni aanstaande is de (mini-)serie, bestaande uit zes afleveringen, elke woensdag te streamen op Disney+.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen