Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

‘Wonder Woman 1984’: wie is Cheetah?

Kristen Wiig als Cheetah

In de eerste film uit 2017, stond Wonder Woman oog in oog met Ares, de God of War. Dit keer maken we een sprong naar de jaren 80 en moet ze het opnemen tegen de katachtige schurk Cheetah, die haar beste vriendin en vijand blijkt te zijn.

Het vervolg wordt opnieuw geregisseerd door Patty Jenkins en zien we Gal Gadot terug als Diana Prince/ Wonder Woman. Lees hieronder onze uitgebreide breakdown over DC’s Cheetah.

Wie speelt Cheetah in ‘Wonder Woman 1984’?

Kristen Wiig die we vooral kennen uit komische films als Bridemaids en Ghostbusters, heeft ook serieuze rollen op haar naam staan. In Wonder Woman 1984 speelt ze Wonder Woman’s grootste aartsvijand, Cheetah, ook bekend als Barbara Ann Minerva. In eerste instantie zou actrice Emma Stone (The Amazing Spider-Man 2, La La Land) de rol krijgen, maar heeft wegens onbekende reden de rol afgewezen.

Kristen Wiig als Barbara Minerva
Foto: DC/Warner Bros.

Wie is Cheetah in de comics?

Cheetah werd bedacht door William Moulton Marston en Harry G. Peter, en verscheen voor het eerst in Wonder Woman #6 in 1943. Door de jaren heen is het personage viermaal veranderd, waarvan de laatste versie een man was. De eerste versie was Priscilla Rich, een vrouw met een gespleten persoonlijkheid, die haar duistere kant onder controle probeerde te houden, dat vaak uitliep in een gevecht met Wonder Woman.

De tweede Cheetah verscheen in Wonder Woman #274 in 1980 en werd bedacht door Gerry Conway en Jose Delbo. Na de dood van Rich, nam haar nichtje Deborah Domaine het stokje over. Ze deed dat niet vrijwillig, maar werd gehersenspoeld door de schurk Kobra.

Cheetah in Wonder Woman-strips
Cheetah in Wonder Woman #6 en #274

De derde Cheetah – de eerste Cheetah met superkrachten – is de Britse archeoloog Dr. Barbara Ann Minerva, een vriendin en collega van Diana Prince. Zij werd bedacht door Len Wein en George Pérez, en verscheen in Wonder Woman #9 in 1987. Tijdens een expeditie in de Afrikaanse jungle zocht Minerva naar onsterfelijkheid. Ze deed mee aan een ritueel, om de bruid te worden van de oude plantengod Urzkartaga. Hierdoor veranderde ze in half mens, half jachtluipaard. De transformatie had een onvoorzien neveneffect; het ritueel was namelijk bedoeld voor een maagd en dat is zij niet. Barbara kreeg ernstige pijn als ze in haar menselijke vorm was, maar zodra ze getransformeerd was tot Cheetah, dan werd ze een bloeddorstig roofdier.

Wat zijn Cheetah’s krachten?

In de strips heeft Barbara geen superkrachten, maar ze kan zich wel transformeren in Cheetah. Eenmaal getransformeerd, dan beschikt ze over superkrachten en eigenschappen van een jachtluipaard; vlijmscherpe klauwen, katachtige wendbaarheid en snelheid.

Wonder Woman tegen Barbara Minerva
Foto: DC/Warner Bros.

In de trailer zien we geen nieuwe vaardigheden, behalve dat ze in menselijke gedaante ook beschikt over superkrachten. In een scène zien we dat Wonder Woman de lasso om de arm van Barbara slaat, en Wonder Woman door de kamer gooit.

Cheetah in ‘Wonder Woman 1984’

Het is nog onduidelijk hoe Barbara Ann Minerva Cheetah wordt in Wonder Woman 1984, maar het lijkt erop dat sommige aspecten uit de strips terugkomen in de film. Hoe dan ook heeft Barbara een band met Diana Prince, want in de trailer zien we hen samen in het museum en gezellig een drankje doen.

Barbara Minerva in museum
Foto: DC/Warner Bros.

In de trailer valt op dat de transformatie van Barbara iets te maken heeft met Maxwell Lord (Pedro Pascal). Lord belooft de wereld dat je alles kunt hebben, wat je je maar kan wensen, en heeft Steve Trevor (Chris Pine) terug uit de dood gebracht. Barbara’s interesse wordt gewekt door Lord’s aankondiging, waarop zij zegt: “Ik wil niemand anders zijn. Ik wil een toproofdier zijn”. Deze zin lijkt te impliceren dat Maxwell degene is die Barbara in Cheetah heeft veranderd. Barbara heeft altijd het gevoel gehad, dat ze nooit zo goed kan worden als Diana. Ze heeft jarenlang haat opgebouwd tegen Diana, wat hun vriendschap op het spel zet.

Wonder Woman 1984 verschijnt op 20 januari 2021 in de Nederlandse bioscopen. De volledige releasekalender van alle aankomende DC-films, kan je hier vinden.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen