Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

‘Shang-Chi’: alles wat je moet weten

Shang-Chi header

Na Black Widow is Shang-Chi de tweede Marvel-film uit Phase 4 en is hiermee de 25ste film van Marvel Studios. Op de verjaardag van Simu Liu bracht Marvel Studios de eerste teaser trailer voor de film uit. In de teaser kregen we een eerste blik op het titelpersonage en de schurken zoals Razor Fist en Death Dealer. De film is geschreven en geregisseerd door de onbekende Destin Daniel Cretton en is Marvel Studios’ eerste Aziatische superheldenfilm.

Wie is Shang-Chi in de comics?

Shang-Chi in de comics

Shang-Chi (ook bekend als de “Master of Kung Fu”) maakte zijn debuut in Special Marvel Edition #15 (1973) en werd bedacht door Steve Englehart en Jim Starlin. Hij is de zoon van de onsterfelijke misdaadbaas Fu Manchu en werkte voor zijn vader als dodelijke huurmoordenaar. Totdat de Master of Kung Fu, de aartsvijand van Manchu, MI-6 agent Sir Dennis Nayland Smith ontmoette en de harde waarheid over zijn vader kreeg te horen.

Later sloot hij zich aan als geheim agent bij MI-6 en zette hij zijn eigen spionage-bureau op: Freelance Restorations, Ltd. Uit wraak stuurde zijn vader een aantal moordenaars om hem te doden, maar met behulp van andere geheim agenten wist hij zijn vader te doden. Shang-Chi staat bekend om zijn expertise in verschillende vormen van vechtsporten. Naast zijn blote handen is hij ook behendig met zwaarden, stokken, nunchaku en shuriken.

Wie speelt Shang-Chi?

Simu Liu is Shang-Chi
© Samuel Engelking

Shang-Chi wordt gespeeld door acteur Simu Liu, die eerder te zien was in diverse televisieseries zoals Kim’s Convenience en Taken. In 2014 plaatste de acteur een bericht op Twitter met de vraag, wanneer Marvel eens een film gaat maken met een Aziatische-Amerikaanse superheld. Op 3 december 2018 tweette hij: Oké, Marvel, gaan we nog praten of niet? #Shangchi”. Een paar maanden later had hij de rol te pakken en wordt dit gelijk zijn eerste grote film in Hollywood die hij op zijn naam kan schrijven.

Wanneer speelt ‘Shang-Chi’ zich af?

Tijdlijn Shang-Chi
© Marvel Studios

Regisseur Destin Daniel Cretton heeft in een interview met Fandango bevestigt, wanneer Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings zich afspeelt in de MCU-tijdlijn. Cretton onthulde in eerste instantie dat Shang-Chi zich “in het heden van de MCU-tijdlijn” afspeelt. Toen hem werd gevraagd om opheldering, bevestigde de regisseur dat de film zich afspeelt in het post-blip-tijdperk, de reguliere tijdlijn van de franchise. Dat zou betekenen dat we in 2024 zijn, het jaar waarin Spider-Man: Far From Home (2019) en The Falcon and The Winter Soldier (2021) zich afspelen.

Wat is het verhaal van de film?

Shang-Chi en Wenwu
© Marvel Studios

Op jonge leeftijd werd Shang-Chi opgeleid door zijn vader (Tony Leung), zodat de gevaarlijkste mensen ter wereld hem niet konden doden. Zijn vader, die ook bekend staat als The Mandarin, is de leider van de terroristische organisatie de Ten Rings. Deze schurk hebben we eerder gezien in Iron Man 3 (2013), waar Trevor Slattery (Ben Kingsley) zich voordeed als The Mandarin. Als Shang-Chi zijn nieuwe leven leidt, wordt hij geconfronteerd met het verleden als hij in het web van de mysterieuze organisatie, de Ten Rings wordt getrokken.

Hoe lang duurt ‘Shang-Chi’?

De speelduur van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is 2 uur 12 minuten, oftewel 132 minuten. Dat ligt in lijn met de solofilms Black Widow (133 minuten) en Black Panther (134 minuten).

Wanneer komt ‘Shang-Chi’ uit?

Oorspronkelijk zou Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings uitkomen op 12 februari 2021, maar vanwege het coronavirus werd het uitgesteld naar 7 mei. Niet veel later werd de film vertraagd naar 9 juli en zal nu verschijnen op 1 september 2021 in de Nederlandse bioscopen. Na 45 dagen zal de film op Disney+ te streamen zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen