Search
Close this search box.
Search

‘Falcon and the Winter Soldier’: alles over deze serie

Falcon and the Winter Soldier poster

WandaVision mag dan ten einde zijn, maar in de startblokken staat The Falcon and the Winter Soldier. De serie is een spin-off rondom de personages Sam Wilson en Bucky Barnes.

The Falcon and the Winter Soldier is een tv-serie spin-off in het Marvel Cinematic Universe (MCU) en draait om het duo Sam Wilson/ Falcon (Anthony Mackie) en Bucky Barnes/ The Winter Soldier (Sebastian Stan). De serie is geregisseerd door Kari Skogland (The Handmaid’s Tale) en geschreven door Malcolm Spellman (Empire). De serie zal bestaan uit zes afleveringen, met elk een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Wanneer speelt de serie zich af?

The Falcon and The Winter Soldier speelt zich zes maanden na Avengers: Endgame (2019) af. In Endgame werd er een tijdsprong gemaakt van vijf jaar in de toekomst, wat betekent dat we in het jaar 2023 zijn. De tweede Marvel-serie speelt zich dan af in april 2024, twee maanden voor de gebeurtenissen uit Spider-Man: Far From Home (2019).

Een korte terugblik

Bucky Barnes

Steve Rogers en Bucky Barnes
© Marvel Studios

We maakten voor het eerst kennis met Bucky Barnes in Captain America: The First Avenger (2011). Barnes en zijn beste vriend Steve Rogers zaten samen in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rogers was uitgekozen voor het Project Rebirth en kreeg het Super Soldier Serum toegediend en werd Captain America. Tijdens een missie werd Bucky vermist en gedacht dat hij dood was. Hij bleek meegenomen te zijn door Hydra, als testpersoon voor het Winter Soldier-programma. Hierbij werd zijn linkerarm geamputeerd en vervangen door een cybernetische arm. Barnes werd gehersenspoeld en tot een huurmoordenaar gemaakt, bekend als The Winter Soldier. Zijn beruchte moord was die op Howard en Maria Stark. Jaren later staan Rogers en Barnes tegenover elkaar, maar dit keer als vijanden in Captain America: The Winter Soldier (2014).

Sam Wilson

Sam Wilson en Steve Rogers
© Marvel Studios

Sam Wilson werd Steve Rogers’ andere vriend, die elkaar bij toeval tegenkwamen in Captain America: The Winter Soldier (2014). Wilson zat bij de Pararescue en is twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Hij voegde zich bij Rogers en Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) in de strijd tegen de Winter Soldier en bij het neerhalen van Hydra’s Project Insight Helicarriers. Daarna bleef Sam aan Steve’s zijde en tijdens hun zoektocht naar de Winter Soldier, kwamen ze erachter dat zijn ware identiteit Bucky Barnes is. Voor Bucky komen ook langzaam zijn herinneringen terug, over zichzelf en wat zijn band met Rogers is. Aan het einde van Avengers: Age of Ultron (2015) sloot Wilson zich aan bij de Avengers als de Falcon.

Zowel Sam als Steve weigerde om het Akkoord van Sokovia te ondertekenen in Captain America: Civil War (2016), waardoor ze allebei internationale vluchtelingen werden en kwamen in conflict met Iron Man (Robert Downey Jr.) en zijn team. Falcon vocht aan Cap’s zijde in Avengers: Infinity War (2018) tegen de Black Order. Wilson en Barnes werden beiden slachtoffers van de beruchte vingerknip (Snap) van Thanos (Josh Brolin) en gingen op in stof.

Wat is het verhaal?

Na Endgame hielpen ze Steve met tijdreizen om de Infinity Stones terug te brengen naar de exacte plek in de tijdlijn. Ze waren allebei getuige van Rogers die terugkwam als een oude man, nadat hij een gelukkig leven had geleefd met zijn eeuwige liefde, Peggy Carter (Hayley Atwell). Steve gaf Sam het Captain America-schild – in tegenstelling tot Bucky – waarop Sam zei: “Dit voelt niet goed, want het is van jou”. In The Falcon and The Winter Soldier is de vraag die (hopelijk) beantwoord gaat worden, of hij dé nieuwe Captain America wordt.

Sam Wilson krijgt Captain America-schild in Avengers Endgame
© Marvel Studios

De wereld is veranderd na de gebeurtenissen in Endgame waardoor onze helden imagoschade hebben opgelopen en is het vertrouwen vanuit de politiek verdwenen. Het land heeft ‘nieuwe helden’ nodig, waardoor de regering besluit hun ‘eigen helden’ in te zetten. Daardoor wordt niet Sam, maar John Walker dé nieuwe Captain America of U.S. Agent. Het is nog niet bekend welke titel hij gaat dragen.

De nieuwe Captain America
© Marvel Studios

Het superheldenduo reizen onder andere af naar Madripoor, een eiland in Zuidoost-Azië waar (in de stripboeken) mutanten samenkomen. Ze nemen het op tegen een viertal nieuwe schurken, waaronder de Flag Smashers, gemaskerde anarchisten met enorme krachten die geloven in het creëren van een verenigde wereld zonder grenzen.

Wie spelen er nog meer in de serie?

Sharon Carter, Batroc en James Rhodes
© Marvel Studios

Naast Sam Wilson en Bucky Barnes zien we vriend en vijand uit eerdere Captain America-films terug, zoals voormalig S.H.I.E.L.D.-agent Sharon Carter (Emily VanCamp), het achternichtje van Peggy Carter en huurling Batroc (Georges St-Pierre), die we voor het laatst zagen in The Winter Soldier. Ook keert de schurk Zemo (Daniel Brühl) terug, die nog steeds uit is op wraak op de Avengers. James Rhodes/ War Machine (Don Cheadle) die over een jaar te zien is in zijn eigen serie Armor Wars, komt ook nog even buurten. Wat voor rol hij gaat spelen is niet bekend gemaakt.

Wanneer verschijnt ‘Falcon and The Winter Soldier’?

The Falcon and The Winter Soldier is vanaf 19 maart 2021, te streamen op Disney+.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen