Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Wie is Monica Rambeau in Marvel’s ‘WandaVision’?

Wie is Monica Rambeau

In de tweede aflevering van WandaVision maakten we voor het eerst kennis met Geraldine, de buurvrouw van Wanda en Vision. Sinds de premiere van de serie wisten we dat actrice Teyonah Parris, Monica Rambeau zou spelen. Het werd een beetje vreemd toen ze opeens een ander personage ging spelen. Daar kwam snel verandering in, toen Wanda door had wie ze echt was.

Monica Rambeau is geen vreemde in de comics én we hebben haar zelfs eerder gezien in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Hieronder leggen wij uit wie ze is en wat we van haar kunnen verwachten in het MCU.

Monica Rambeau in de comics

Het personage werd bedacht door Roger Stern en John Romita Jr en werd geïntroduceerd in Amazing Spider-Man Annual #16 (1982), als de tweede Captain Marvel. Ze kreeg haar superkrachten nadat ze werd blootgesteld aan een hoge dosis dimensionale energie, in de haven van New Orleans. Sindsdien kan ze onzichtbaar worden, vliegen, energie manipuleren, absorberen en schieten. Haar krachten zijn te vergelijken met die van Captain Marvel. Ze voegde zich bij de Avengers, leidde het team en werkte samen met onder ander Wanda en Vision. In de loop der jaren heeft ze diverse namen aangenomen, waaronder Captain Marvel, Pulsar, Photon en tegenwoordig staat ze bekend als Spectrum.

Monica Rambeau als Photon en Spectrum
Photon (l) en Spectrum (r)

Waar hebben we Monica Rambeau eerder gezien?

In Captain Marvel (2019) maakten we voor het eerst kennis met Monica Rambeau, de dochter van Maria Rambeau (Lashana Lynch). Maria was een piloot bij de luchtmacht – met de bijnaam “Photon” – die beste vrienden was met Carol Danvers (Brie Larson), voordat ze Captain Marvel werd. Monica beschouwde Carol als eigen familie en noemde haar tante Carol, waarop zij de bijnaam “Luitenant Trouble” kreeg. De 11-jarige Monica (Akira Akbar) speelde een cruciale rol bij het overhalen van haar moeder door samen te werken met Captain Marvel en Nick Fury (Samuel L. Jackson) om de Skrulls te helpen in de oorlog tegen de Kree. Danvers gaf Monica de eer om de kleuren van haar Kree-uniform te kiezen, wat uiteindelijk de iconische kleuren werden die we kennen uit de strips.

Monica kiest kleur pak Captain Marvel

Waar was Monica tussen ‘Captain Marvel’ en ‘WandaVision’?

Al deze gebeurtenissen vonden plaatsen in 1995 en sindsdien hebben we niks meer vernomen van Monica Rambeau. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en is Monica een volwassen vrouw geworden. Haar moeder bouwde de organisatie S.W.O.R.D. (Sentient Weapon Observation Response Division) op, zij zetten zich in om de aarde te beschermen tegen buitenaardse bedreigingen. Monica groeide op met S.W.O.R.D. en trad in de voetsporten van haar moeder; ze werd piloot en ging werken voor S.W.O.R.D.

Monica Rambeau als S.W.O.R.D.-agent

In 2018 kreeg Maria de diagnose kanker en onderging een succesvolle behandeling. Als Monica plotseling weggevaagd wordt door de beruchte vingerknip (de blip) van Thanos, is haar moeder twee jaar later overleden aan de ziekte. Zodra Monica na vijf jaar weer terugkeert, hoort ze dat haar moeder is overleden en dat Tyler Haward (Josh Stamberg) waarnemend directeur van S.W.O.R.D. geworden is. Drie weken na de Blip, gaat Monica terug aan het werk en krijgt ze te horen dat haar taken beperkt zijn tot aardse missies. Ze reist af naar de kleine stad Westview, waar de FBI om hulp heeft gevraagd bij een vermissing in een vreemde zaak.

Is Monica een mutant?

In de comics krijgt Monica haar superkrachten na blootstelling aan energie uit een andere dimensie. In WandaVision wordt Monica opgeslokt door een mysterieus krachtveld die om Westview heenstaat. Ze is in de realiteit van Wanda gezogen en leeft als Geraldine, de buurvrouw van Wanda en Vision. Totdat Wanda erachter komt wie ze echt is, wordt ze uit haar wereld gegooid. In de tijd dat Monica leefde in de Hex (hexagon), is ze onbewust blootgesteld aan energie die haar cellen in haar lichaam op moleculair niveau twee keer herschreven hebben. Dit is te zien op de tablet van de dokter en beschikt ze over superkrachten zonder dat ze het weet. De barrière waar ze twee keer doorheen is gegaan, hebben haar geen krachten gegeven, maar juist het X-Gen (die mutanten dragen) aangewakkerd.

Monica als Geraldine

Monica verder in het MCU

Na WandaVision zal Monica naast Carol Danvers en nieuwkomer Iman Vellani te zien zijn in Captain Marvel 2. Vellani zal eerst te zien zijn als Kamala Khan in de serie Ms. Marvel, die later dit jaar te streamen is. Marvel-baas Kevin Feige heeft gezegd dat ze op voorhand wisten dat Monica een toekomst zou hebben binnen het MCU. Het hielp ook mee dat de maker en schrijver van WandaVision, Jac Schaeffer ook Captain Marvel heeft geschreven.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen