Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

15 meest gestelde vragen over ‘Avengers: Endgame’

Thor, Iron Man en Captain America

Avengers: Endgame is ondertussen te bekijken op Disney+ en heeft wereldwijd meer dan 2,8 biljoen dollar opgeleverd. De 22ste film van Marvel Studios is het epische slotstuk van de Infinity Saga en hebben bij fans vele vragen opgeroepen.

De regisseurs Joe en Anthony Russo hebben dé 15 grootste vragen verzameld en beantwoordt, deze lijst vind je hieronder. Eerder onthulde de schrijvers van Endgame al welke 10 scènes de film niet hebben gehaald.

Als je Avengers: Endgame nog niet hebt gezien, lees dan niet verder.

***** Let op! Hieronder volgen spoilers *****

15. Hoe werkt tijdreizen in ‘Avengers: Endgame’?

Avengers gaan tijdreizen

In de film legt Smart Hulk (Mark Ruffalo) expliciet uit wat de regels zijn van tijdreizen. Je kunt de toekomst niet veranderen door naar het verleden terug te reizen. Het enige wat je kunt doen is reizen naar het verleden en daar leven; wat een alternatieve toekomst creëert.

Als tijdens het tijdreizen veranderingen worden aangebracht in het verleden, dan wordt er een alternatieve tijdlijn gestart. Daarmee hebben veranderingen geen invloed op de toekomst.

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) is een wereld geworden waarin meerdere tijdslijnen bestaan: het Multiverse.

14. Waarom brengt de Infinity Gauntlet de doden niet terug?

Thanos met Infinity Gauntlet

Fans hoopten dat Gamora (Zoe Saldana) en Black Widow (Scarlett Johansson) weer terugkeerden uit de dood toen de tweede (en derde) snap gebeurde, maar vergaten dat het niet zo werkt. Het gaat namelijk tegen de regels in van de Soul Stone. De karakters konden alleen terugkomen als ze weggevaagd waren door Thanos’ (Josh Brolin) zijn snap aan het einde van Avengers: Infinity War (2018).

Iedereen die dood is gegaan door een gebroken nek, steekwond, van een klif gegooid is, of waarvan de Mind Stone uit het hoofd is getrokken blijven dood.

13. Waarom kreeg Captain Marvel zo’n kleine rol?

Captain Marvel

Captain Marvel (Brie Larson) is één van de sterkste helden binnen het MCU, maar kreeg uiteindelijk niet veel schermtijd in Avengers: Endgame.

De opnames van Endgame waren veel eerder, dan haar eigen film. Larson kreeg regels tekst voor een karakter dat zich 20 jaar later zou afspelen dan haar oorsprongsverhaal, die nog niet eens geschreven was.

Daarnaast zou het niet verstandig geweest zijn om Carol Danvers een grote rol te geven, want dat was niet het verhaal die de schrijvers wilde vertellen. Het gaat om de originele Avengers die moeten omgaan met het verlies van hun dierbaren en met een oplossing moeten komen.

12. Waarom was Thor niet in vorm voor het eindgevecht?

Thor in eindgevecht met Stormbreaker en Mjolnir

In Avengers: Endgame is Thor (Chris Hemsworth) het grootste gedeelte van de film dronken en kampt met overgewicht. Zodra hij de kracht van de Stormbreaker en de Mjölnir oproept, krijgt hij alleen zijn klassieke kostuum terug, maar valt niet in één keer tientallen kilo’s af.

Er was een plan om hem terug te veranderen naar zijn normale postuur, maar dan zou het overkomen als een grap. De problemen waar hij mee kampt, hebben niks met zijn gewicht te maken.

11. Herstelt de rechterarm van Smart Hulk?

Smart Hulk's rechterarm

Bruce Banner en de Hulk mogen dan wel ’samengesmolten’ zijn tot Smart Hulk, maar hij is ook permanent verwond aan zijn rechterarm. In Avengers: Endgame kreeg Iron Man het voor elkaar de Infinity Gauntlet na te bootsen en nam de Hulk de vingerknip voor zijn rekening om de doden terug te halen. Dit deed hij met succes, maar verwondde hiermee ook permanent zijn rechterarm.

De volgende keer wanneer we de Hulk terugzien, is hij niet hersteld aan zijn verwondingen, ondanks dat hij in de strips de gave heeft om te helen. Het is onomkeerbaar waardoor zijn rechterarm dun, verbrandt en zwak is geworden. Er zijn genoeg slimme mensen om hem heen die hem hulp kunnen aanbieden om zijn rechterarm te ‘repareren’ bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe arm.

10. Waarom wordt Bucky niet de nieuwe Captain America?

Bucky Barnes met Captain America-schild

Mening fans zagen liever Bucky Barnes (Sebastian Stan) als dé nieuwe Captain America, maar vergeten dat Bucky nu de White Wolf is. Een naam die hij gekregen heeft van de mensen uit Wakanda. In de strips is de White Wolf een geadopteerde broer van T’Challa, die voor hem werkte als huursoldaat.

In de slotscène van Endgame zien we een oudere Steve Rogers (Chris Evans) zitten op een bank, vlakbij de tijdmachine. Bucky wijst Sam (Anthony Mackie) erop om naar Steve te gaan, alsof hij wist wat zijn oudste vriend van plan was.

Steve en Sam hebben meerdere keren samengewerkt en hebben een vertrouwende band met elkaar opgebouwd. Als Steve zijn schild wilt doorgeven aan Sam, pakt hij na enige aarzeling toch het schild aan.

In de opkomende serie The Falcon & The Winter Soldier op Disney+ zullen we zien hoe het verder gaat met de White Wolf en Sam als de nieuwe Captain America.

9. Is Loki nog in leven?

Loki in Avengers

Aan het begin van Avengers: Infinity War zagen we dat Loki (Tom Hiddleston) dood gewurgd werd door Thanos, maar in Avengers: Endgame zagen we Loki in 2012 ontsnappen met de Tesseract.

Dit betekent dat Loki uit 2012 in een alternatieve tijdslijn leeft en als verhaal dient voor zijn eigen serie die volgend jaar wordt uitgebracht op de streamingdienst Disney+.

8. Kon Captain America altijd al Thor’s hamer oppakken?

Captain America met Mjolnir in Endgame

Het was een moment waarop vele fans hebben gewacht. De gevechtscène waarin Captain America waardig bleek te zijn toen hij Thor’s hamer (Mjölnir) oppakte in het gevecht tegen Thanos.

Nu blijkt achteraf dat hij de Mjölnir al kon oppakken in Avengers: Age of Ultron (2015). Cap wilde Thor’s ego niet krenken en deed alsof hij de hamer ‘bijna’ kon oppakken.

7. Kan Iron Man terugkeren?

Iron Man eindgevecht in Endgame

In de strips is alles mogelijk en kan iedereen terugkeren uit de dood. Wat houdt dit in voor de toekomst van Tony Stark? Robert Downey Jr. heeft duidelijk aangegeven dat hij klaar is met het spelen van Iron Man en dat Tony Stark écht dood is.

Stark zou theoretisch gezien nog kunnen terugkeren in een alternatieve tijdslijn.

6. Is Vision dood of levend?

Vision in Civil War

In Avengers: Endgame was er geen leven te bekennen van Vision (Paul Bettany) ongeacht de theorieën die voorspelde dat hij in die vijf jaar na de vingerknip van Thanos weer tot leven gewekt kon zijn. Maar helaas is hij echt dood.

Op de een of andere manier wordt Vision weer tot leven gewekt door Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) in de serie WandaVision op Disney+.

5. Is dit het einde van Captain America?

Steve Roger huilt

Er gingen geruchten dat Chris Evans opnieuw Captain America zou spelen in een vierde deel waarin tijdreizen centraal zou staan. Helaas gaat dit niet gebeuren omdat Evans definitief afscheid heeft genomen van het iconische personage.

4. Wat is het lot van Gamora?

Het lot van Gamora in Endgame

In Avengers: Infinity War werd Gamora op de planeet Vormir van de klif gegooid door haar vader Thanos, in ruil voor de Soul Stone.

De Gamora – uit 2014 – die reist naar de toekomst, is een andere Gamora. Aan het einde van Avengers: Endgame zien we dat Star-Lord (Chris Pratt) op zoek is naar Gamora. Het lot van Gamora wordt pas bekend in Guardians of the Galaxy Vol. 3, die pas in 2023 uitkomt.

3. Kwam Captain America Red Skull tegen op Vormir?

Red Skull op Vormir

Aan het einde van de film gaat Captain America op zijn laatste missie. Hij gaat als enige terug in de tijd om de Infinity Stones terug te brengen naar de momenten waar ze geleend waren.

Dit betekent dat Cap ook terug moest reizen naar de planeet Vormir om de Soul Stone terug te brengen. Hij zou daar Red Skull (Ross Marquand) zijn tegengekomen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze gevochten hebben, omdat het terugbrengen van de steen zijn missie is. Daarnaast is Red Skull niet meer dezelfde Red Skull als in Captain America: First Avenger (2011). Hij is meer een soort van geest geworden en bestaat alleen maar om de steen te beschermen.

2. Wie was de jongen op de begrafenis?

Ty Simpkins in Iron Man 3

Een verrassende verschijning was Harley Keener (Ty Simpkins) op de begrafenis van Tony Stark aan het einde van Avengers: Endgame.

Keener was het jongetje in de schuur die hulp bood aan Tony Stark in Iron Man 3 (2013). Ze hebben altijd contact met elkaar gehouden en Tony was een soort van vaderfiguur voor hem. Net zoals bij Peter Parker (Tom Holland) het geval was.

Door zijn verschijning in Endgame denken fans dat hij wel eens de volgende Iron Man kan spelen. In de comics is Iron Lad de leider van de Young Avengers.

1. Wat betekent “I love you 3000”?

Tony Stark in de ruimte

De dochter van Tony Stark en Pepper Pots (Gwyneth Paltrow) mag dan wel een kleine rol hebben in Avengers: Endgame, maar ze veroverde wel de harten met haar mooie uitspraak “I love you 3000”.

Volgens de schrijvers Stephen McFeely en Christopher Markus was de uitspraak oorspronkelijk een stuk anders. Ze zou “I love you tons. I love you tons” gezegd hebben.

Blijkbaar zeggen de kinderen van Robert Downey Jr. “I love you 3000” tegen hem en hij vond dat dit aangepast moest worden in het script.

Deel dit artikel

Lees meer over

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen

Meest gelezen